Principală  —  IMPORTANTE   —   Compania care urma să contruiască…

Compania care urma să contruiască un centru multietajat în locul cafenelei „Guguță” a dat în judecată Ministerul Educației

După ce s-a judecat anterior cu Primăria pentru a privatiza terenul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, Regata Imobiliare SRL a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cerând anularea deciziei de revocare a avizelor la schița de proiect privind construirea unui centru de agrement cu 7 etaje în locul cafenelei „Guguță”.

În cererea adresată instanței de judecată, SRL Regata Imobiliare contestă actul administrativ adoptat de CNMI și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în raport cu schița de  proiect și proiectul de execuție privind construirea unui centru socio-cultural și de agrement, considerându-l neîntemeiat și pasibil de casare. 

Potrivit „Regata Imobiliare”, în cadrul ședinței din 19 iulie 2018, CNMI a avizat schița de proiect privind construirea centrului de agrement în locul cafenelei „Guguță”, iar în cadrul ședinței din 17 ianuarie 2019, CNMI a aprobat proiectul de execuție a centrului.

Avizele CNMI, adoptate în cadrul ambelor ședințe, au fost aprobate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și eliberate SRL „Regata Imobiliare”, iar ulterior, pe 18 decembrie 2018, Primăria Municipiului Chișinău a eliberat certificatul de urbanism pentru proiectare și pentru construirea centrului de agrement.

În cadrul ședinței din 16 octombrie 2019, CNMI însă și-a revocat deciziile și avizele luate în legătură cu acest centru de socio-cultural. În motivarea deciziei de revocare, CNMI a invocat că avizele adoptate anterior de același CNMI, sunt ilegale și încalcă flagrant articolul 13 din Legea ocrotirii monumentelor.

Nefiind de acord cu revocarea avizelor CNMI, SRL Regata Imobiliare a înaintat o cerere prealabilă, solicitând anularea deciziei de revocare a avizelor și deciziei MECC de aprobare a acesteia.

„Regata Imobiliare” s-a judecat anterior cu Primăria pentru privatizarea terenului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, unde actualmente se află cafeneaua „Guguță”. Astfel, în noiembrie 2018, prin decizia Curții Supreme de Justiție, Regata Imobiliare a obținut dreptul de a privatiza terenul aferent cafenelei și a de a construi un centru socio-cultural și de agrement în Grădina Publică.

Mai mulți membri ai societății civile, dar și comunicatatea „Occupy Guguță”, pledează pentru păstrarea cafenelei „Guguță” și se opun demolării acesteea. Membri „Occupy Guguță” au criticat în mai multe instanțe decizia autorităților de permite construcția un nou edificiu, chiar în Grădina Publică Ștefan cel Mare, organizând în acest sens mai multe manifestații publice.