Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Finpar Invest”, firmă controlată de…

„Finpar Invest”, firmă controlată de Vladimir Plahotniuc, a vândut cafeneaua „Guguță” din centrul Capitalei

„Finpar Invest”, companie controlată prin intermediari de politicianul Vladimir Plahotniuc, a vândut recent cafeneaua „Guguță” situată în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Guguță a ajuns în proprietatea firmei „Regata Imobiliare” SRL, care aparține unei alte firme, „Biotehnos” SRL, fondată de omul de afaceri Ceslav Ciuhrii. Firma „Regata Imobiliare” este și proprietara a două terenuri în sectorul Ciocana, mun. Chișinău, pe care urmează a fi construită o zonă comercială care va găzdui inclusiv primul magazin Kaufland din R. Moldova.

Conform actelor de la „Cadastru”, tranzacția prin care „Finpar Invest” a vândut cafeneaua „Guguță” către „Regata Imobiliare” SRL a avut loc pe 27 iunie 2017, la doar două săptămâni după ce Curtea Supremă de Justiție a admis recursul firmei „Finpar Invest” SRL și a trimis la rejudecare dosarul prin care compania controlată de Vladimir Plahotniuc cere permisiunea de a construi un hotel în Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sfânt”.

„Regata Imobiliare” SRL, noua proprietară a cafenelei, are ca unic asociat firma „Biotehnos” SRL, fondată de Ceslav Ciuhrii. Ambele firme au aceeași adresă juridică – Lăpușneanu 10, spațiu ce aparține lui Ciuhrii. Prin tranzacția din iunie curent „Regata Imobiliare” a cumpărat de la „Finpar Invest” doar cele 4 clădiri ale fostei cafenele. Terenul de 22 de ari pe care sunt amplasate acestea aparțin în continuare primăriei municipiului Chișinău, dar este dat în arendă către „Finpar Invest” până în anul 2039. Din ianuarie 2017 terenul se află sub sechestru și nu poate fi înstrăinat sau schimbat titularul dreptului de arendă. 

Noua proprietară a lui Guguță deține și două terenuri de peste 1 ha fiecare, situate pe bd. Mircea cel Bătrân 25/1, pe care urmează a fi construit primul magazin Kaufland din R. Moldova. Pe 26 mai 2017, „Regata Imobiliare” SRL a semnat în acest sens un precontract cu „Kaufland” SRL.

Pe lângă „Biotehnos” SRL, Ceslav Ciuhrii este fondator și la „Entofarm” SRL și administrator la „Insect-Farm” SRL, cu activități în domeniul farmaceutic și cosmetic. 

Fosta cafenea „Guguță” se află în mijlocul unui litigiu de mai mulți ani. În 2010 imobilul a intrat în posesia firmei „Finpar Invest”, care ulterior și-a manifestat intenția de a privatiza terenul, proprietate municipală, și de a construi un hotel. Primăria mun. Chișinău s-a opus privatizării terenului și construcției hotelului și, astfel, s-a ajuns în instanță. Dosarul nu are deocamdată o finalitate, în iunie 2017 fiind trimis la rejudecare.

Citiți și: CSJ a admis recursul companiei controlate de Plahotniuc care dorește să ridice un hotel în grădina publică „Ștefan cel Mare”