„Finpar Invest”, firmă controlată de Vladimir Plahotniuc, a vândut cafeneaua „Guguță” din centrul Capitalei

„Finpar Invest”, companie controlată prin intermediari de politicianul Vladimir Plahotniuc, a vândut recent cafeneaua „Guguță” situată în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Guguță a ajuns în proprietatea firmei „Regata Imobiliare” SRL, care aparține unei alte firme, „Biotehnos” SRL, fondată de omul de afaceri Ceslav Ciuhrii. Firma „Regata Imobiliare” este și proprietara a două terenuri în sectorul Ciocana, mun. Chișinău, pe care urmează a fi construită o zonă comercială care va găzdui inclusiv primul magazin Kaufland din R. Moldova.

Conform actelor de la „Cadastru”, tranzacția prin care „Finpar Invest” a vândut cafeneaua „Guguță” către „Regata Imobiliare” SRL a avut loc pe 27 iunie 2017, la doar două săptămâni după ce Curtea Supremă de Justiție a admis recursul firmei „Finpar Invest” SRL și a trimis la rejudecare dosarul prin care compania controlată de Vladimir Plahotniuc cere permisiunea de a construi un hotel în Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sfânt”.

„Regata Imobiliare” SRL, noua proprietară a cafenelei, are ca unic asociat firma „Biotehnos” SRL, fondată de Ceslav Ciuhrii. Ambele firme au aceeași adresă juridică – Lăpușneanu 10, spațiu ce aparține lui Ciuhrii. Prin tranzacția din iunie curent „Regata Imobiliare” a cumpărat de la „Finpar Invest” doar cele 4 clădiri ale fostei cafenele. Terenul de 22 de ari pe care sunt amplasate acestea aparțin în continuare primăriei municipiului Chișinău, dar este dat în arendă către „Finpar Invest” până în anul 2039. Din ianuarie 2017 terenul se află sub sechestru și nu poate fi înstrăinat sau schimbat titularul dreptului de arendă. 

Noua proprietară a lui Guguță deține și două terenuri de peste 1 ha fiecare, situate pe bd. Mircea cel Bătrân 25/1, pe care urmează a fi construit primul magazin Kaufland din R. Moldova. Pe 26 mai 2017, „Regata Imobiliare” SRL a semnat în acest sens un precontract cu „Kaufland” SRL.

Pe lângă „Biotehnos” SRL, Ceslav Ciuhrii este fondator și la “Entofarm” SRL și administrator la “Insect-Farm” SRL, cu activități în domeniul farmaceutic și cosmetic. 

Fosta cafenea „Guguță” se află în mijlocul unui litigiu de mai mulți ani. În 2010 imobilul a intrat în posesia firmei „Finpar Invest”, care ulterior și-a manifestat intenția de a privatiza terenul, proprietate municipală, și de a construi un hotel. Primăria mun. Chișinău s-a opus privatizării terenului și construcției hotelului și, astfel, s-a ajuns în instanță. Dosarul nu are deocamdată o finalitate, în iunie 2017 fiind trimis la rejudecare.

Citiți și: CSJ a admis recursul companiei controlate de Plahotniuc care dorește să ridice un hotel în grădina publică „Ștefan cel Mare”


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Traian Harașosfetiuc

  PLAHOTNIUC NU SE TRADUCE EDELWEIS!

  Plahotniuc nu se traduce Edelweis. Este foarte ușor să traducem cuvântul ”plohotniuc”, trebuie
  doar sa căutam în Internet infomații despre originea numelor ucrainene. ”Ploho” + ”teni” + ”uk”,
  ceia ce în românește echivalează cu ”Rău” + ”umbră” + ”fiul”, adică ”fiul răului din umbră”.
  Tot așa, ca și cuvântul ”horoșosfetiuc”, ”Horoșo” + ”sfet” + ”uk”, ceia ce în românește echivalează
  cu ”Bine” + ”lumină” + ”fiul”, adică ”fiul binelui din lumină”.

  Numele ”plohotniuc” vine din evul mediu timpuriu, dacă și nu și cu mult mai devreme. De ce
  oamenii din acele timpuri au ținut neapărat sa ne prevină cu cine avem de-a face, o las la
  discreția fiecăruia dintre voi.

 2. Le Justicier

  Cu 10 mln. euro a vândut Plahotniuc cafeneaua Guguță și nu lui Guguță. Dar asta nu-i cea
  mai reușită afacere a lui Plahotniuc. Afacerea cu Ilan Shor este mult mai reușită. Când situația
  în R.M. se va schimba cred, că vom afla mai multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *