Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia de evaluare a procurorilor…

Comisia de evaluare a procurorilor anunță că a inițiat evaluarea procurorului Sergiu Russu

Sursa: Procuror.md

Comisia de evaluare a procurorilor anunță miercuri, 10 iulie, despre inițierea evaluării în privința procurorului Sergiu Russu, care a activat în calitate de procuror-șef al Secției combatere trafic de ființe umane din cadrul Procuraturii Generale în perioada 17 ianuarie 2023 – 18 iunie 2024, iar în prezent deține funcția de adjunct al procurorului general.

Procurorul Sergiu Russu va fi supus evaluării externe de către Comisia de evaluare a procurorilor în conformitate cu prevederile Legii nr. 252/2023, se arată în comunicatul de presă publicat de Comisie.

Russu a fost notificat despre inițierea evaluării în privința sa. Totodată,  acestuia i s-a solicitat prezentarea declarației de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, inclusiv lista persoanelor apropiate care activează în sistemul judecătoresc, al procuraturii și în serviciul public. De asemenea, procurorul Sergiu Russu va trebui să completeze Chestionarul privind  integritatea etică. Documentele urmează a fi expediate în termen de 20 de zile.

După examinarea informațiilor furnizate de procuror, dar și a celor acumulate din surse adiționale, Sergiu Russu urmează a fi audiat în ședință publică. Ulterior, Comisia va aproba raportul de evaluare prin care stabilește dacă subiectul a promovat sau nu evaluarea. Totodată, documentul va fi expediat Consiliului Superior al Procurorilor, care va lua decizia finală.  

„Comisia de evaluare a procurorilor va evalua integritatea etică și financiară a subiectului în strictă conformitate cu prevederile Legii nr. 252/2023 și Regulamentul Comisiei. Comisia își reiterează apelul în adresa cetățenilor de a furniza orice informații relevante care ar sprijini procesul de evaluare. Sesizările pot fi expediate online, accesând următorul link https://vettingmd.org/sesizeaza/. Toate informațiile recepționate vor fi examinate respectând principiul confidențialității”, notează Comisia.

La sfârșitul lunii mai, Comisia a anunțat despre inițierea evaluării procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție.