CNA oferă detalii din dosarul mitei de la ASEM

Peste 2 000 000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM. Provenienţa banilor urmează a fi stabilită în cadrul acţiunilor ulteriore de urmărire penală.

Astăzi, 7 iunie, procurorii urmează să decidă dacă vor cere instanţei de judecată mandate de arestare pe numele celor nouă persoane reţinute pentru 72 de ore. Detalii despre ordinea escortării reţinuţilor la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, vor fi comunicate suplimentar, informează CNA.

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins pe 5 iunie, la Academia de Studii Economice din R. Moldova (ASEM) cu mai multe percheziții într-un dosar privind organziarea unei rețele de corupție. Nouă persoane au fost reținute în aceeași zi, bănuite că ar fi pus în aplicare schema prin intermediul căreia promovau examene contra-cost: șase profesori și trei intermediari. 

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro. Respectiv, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor. Într-un mesaj ulterior descinderilor la instituția pe care o conduce, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a declarat că de, de fapt, dintre cele șase persoane reținute, doar două nu sunt cadre didactice, fiind vorba de o secretară și o metodistă la una din facultăți, iar o persoană are statut de cumulard extern, fiind angajată pe 0,3 normă didactică.

Într-un mesaj plasat pe o rețea de socializare, Grigore Belostecinic a mai scris că „imaginile difuzate, inclusiv cele cu balconul și grămezile de bani au fost făcute în timpul reținerii persoanelor din afara ASEM”.

„Rețelele despre care se vorbește nu au funcționat în ASEM. Ele au fost create, dezvoltate și exploatate în afara ASEM, de indivizi care nu au nimic comun cu ASEM – ul, nu sunt angajații noștri. Ei sunt principalii vinovați, și despre aceasta se vorbește în comunicatul lansat de CNA. Desigur că au fost create și pentru studenții noștri, și nu pentru cei mai buni. Iar unii profesori nu au rezistat tentației și au căzut pradă acestor fărădelegi”, a scris Grigore Belostecinic pe pagina sa de Facebook.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *