Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt cei patru pretendenți…

Cine sunt cei patru pretendenți la șefia ANI

Aceleași patru persoane au depus dosarele pentru suplinirea funcțiilor vacante de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), chiar și după cele 10 zile suplimentare acordate de membrii Consiliului de Integritate al ANI pentru potențialii doritori de a obține această funcție. Depunerea dosarelor s-a finalizat luni, la ora 17.00. 

Ca și anterior, pentru ocuparea fotoliilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai ANI şi-au depus candidaturile Anatolie Donciu, ex-preşedintele CNI şi preşedintele în exerciţiu al ANI, Victor Strătilă, fostul vicepreşedinte al CNI, actualul vicepreședinte în exercițiu al ANI, Lilian Chişcă, şeful Direcţiei control venituri şi proprietăţi al aceleiaşi instituţii, dar şi Teodor Cârnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), desemnat din rândul profesorilor de drept. Toți cei patru au depus dosarele pentru a participa la concursul pentru funcția de președinte, iar doi dintre ei, Lilian Chișcă și Anatolie Donciu au depus dosarele și pentru participarea la concursul pentru suplinirea funcției de vicepreședinte a acestei instituții.

Informații despre CV, avere și integritatea celor patru candidați, citiți joi, în ediția tipărită a ZdG.

Acum, urmează ca membrii Consiliului de Integritate al ANI să se întâlnească pentru a stabili datele când cei patru candidați vor fi testați cu poligraful, dar și data la care va avea loc proba scrisă și cea orală, în baza cărora vor fi desemnați viitorii șefi ai ANI.

Concursul pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al ANI a fost anunţat în aprilie 2017. La scurt timp, cei şapte membri ai CI au decis însă, să prelungească termenul de concurs până la 15 mai, invocând că, atunci când a avut loc depunerea dosarelor, au fost mai multe zile de sărbătoare, dar şi câteva zile în care condiţiile meteo au creat dificultăţi în activitatea instituţiilor. Oricum, după acest nou termen, alţi pretendenţi la şefia ANI nu au fost înregistraţi. Ulterior, în cadrul procesului a intervenit refuzul SIS-ului stipulând că „legea privind SIS şi Legea privind secretul de stat nu permit desecretizarea informaţiilor solicitate. ANI nu are un șef cu drepturi depline din august 2016, dată la care a intrat în vigoare noua lege a integrității. Instituția este condusă de fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, însă este practic nefuncțională.