Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este fosta șefă interimară…

Cine este fosta șefă interimară a Postului vamal Chişinău care a ajuns pe banca acuzaților pentru comiterea traficului de influență și corupere activă

Sursa: customs.gov.md

Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 10 aprilie, că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a unei foste șefe interimare a Postului vamal Chişinău al Serviciului Vamal, fiindu-i incriminată săvârșirea a patru episoade infracționale, de trafic de influență și corupere activă  (art. 326 alin.(2) lit.d) Cod penal, art. 325 alin.(1) din Codul penal).

Este vorba despre Ecaterina Axentiev, angajată în calitate de inspector principal la Biroul Vamal Centru, postul vamal Chișinău 1, din 2020.

În noiembrie 2023, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă o sesizare a avocatului Ecaterinei Axentiev privind excepția de neconstituționalitate a textului „iar cu acordul procurorului general şi al adjuncţilor săi – mai mult de 6 luni”, care a permis prelungirea termenului de menținere în calitate de bănuită cu încă trei luni, până la 27 februarie 2023.

Potrivit unui comunicat de presă emis de PA, cauza penală a fost pornită în august 2022, de către Centrul Național Anticorupție, în baza autosesizării, investigațiile financiare paralele fiind efectuate în comun cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale.

Potrivit probelor administrate, învinuita în octombrie 2022, deținând funcția de şef interimar al Postului vamal Chişinău 1 al Serviciului Vamal, urmare a funcției deținute, susținând că are influență asupra persoanelor publice din cadrul aceluiași post vamal, ar fi primit de la un broker vamal suma de 6 000 de dolari, pentru a influența inspectorul vamal în gestiunea căruia se afla declarația vamală a unui agent economic, să faciliteze importul de mărfuri de către agentul economic, fără achitarea taxelor în mărimea corespunzătoare. 

Respectiv, în aceeași perioadă, învinuita ar fi promis și dat unui inspector vamal al Postului vamal Chişinău 1 al Serviciului Vamal, mijloace bănești în mărime de 200 de dolari, ca ultimul să adopte o decizie pozitivă în favoarea unui agent economic, pe marginea unei declarații vamale aflată în gestiunea sa, mijloace bănești care anterior ar fi fost primite de către învinuită, pentru a influența inspectorul vamal, de la un angajat al Secției analiza riscurilor din cadrul Biroului Vamal Centru al Serviciului Vamal, ultimul acționând în interesul agentului economic.

Totodată, s-a mai stabilit că în noiembrie 2022, acesta ar fi promis și dat unui inspector din cadrul Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal, mijloace bănești în mărime de 1000 de dolari, pentru asigurarea protecționismului și tutelarea unor eventuale acte de corupție săvârșite în activitatea de serviciu.

Învinuita nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă va fi găsită culpabilă de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și corupere activă, aceasta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani (în cazul art. 326 alin.(2) lit.d) din Codul penal) și închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000 de lei în cazul art. 325 alin.(1) din Codul penal.