Ce presupune proiectul cu privire la evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție

Reforma justiției anunțată de noua guvernare presupune evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), cu scopul reducerii numărului acestora de la 33 la 17. Conform proiectului publicat de Ministerul Justiției, evaluarea magistraților se va face în baza a trei criterii: integritate, activitate profesională în ultimii 10 ani și calitățile relevante funcției de judecător.

Cei 33 de judecători de la CSJ ar urma să fie evaluați de o comisie compusă din 20 de membri, desemnați după cum urmează:

  • Parlamentul – 2 membri;
  • Președintele R. Moldova – 2 membri;
  • Guvernul – 2 membri;
  • Consiliul Superior al Magistraturii – 2 membri;
  • Consiliul Superior al Procurorilor – 2 membri;
  • Platforma Națională din Moldova a Formulului Societății Civile din Parteneriatul Estic – 4 membri;
  • Ministrul Justiției, în baza propunerilor primite de la organizațiile internaționale și partenerii de dezvoltare – 6 experți străini.

În procesul de evaluare, Comisia de evaluare va avea acces gratuit la Sistemele informaționale automatizate aflate în gestiunea Autorității Naționale de Integritate, Serviciului Fiscal de Stat, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Serviciilor Publice etc.

Evaluarea se va desfășura în două etape:

  • Evaluarea integrității
  • Evaluarea activității profesionale și a calităților personale ale candidaților.

În urma evaluării, judecătorii care au promovat evaluarea își vor putea continua activitatea la Curtea Supremă de Justiție, iar cei care nu au promovat evaluarea vor fi transferați la o altă instanță judecătoarească inferioară.

Dacă în urma evaluării judecătorilor la CSJ vor rămâne posturi vacante de judecător, Comisia de evaluare va anunța concurs pentru suplinirea acestora.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *