Principală  —  IMPORTANTE   —   CC: Cererea depusă de Domnica…

CC: Cererea depusă de Domnica Manole, inadmisibilă

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă cererea Domnicăi Manole de revizuire a Hotărârii nr. AG-6 din 19 august 2019 privind alegerea președintelui Curții Constituționale și a Hotărârii AG-7 din 19 august 2019 privind alegerea unui judecător care va exercita funcțiile președintelui CC în timpul absenței acestuia.

Potrivit deciziei CC, judecătoarea Liuba Șova a precizat că în momentul votului „a avut încredere în legalitatea, independența și imparțialitatea acestui proces” și a considerat că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curții este corect, legal”, declarând că nu-l contestă și nicidecum nu-l pune la îndoială din punct de vedere procedural.

„Judecătorul Liuba Șova a susținut că a primit mesaje pe telefon de la o persoană a cărei identitate nu a divulgat-o, mesaje pe care, însă, nu le-a citit înainte de procesul de vot, ci abia luni, 19 august, după orele de muncă. În fine, Liuba Șova a afirmat că votul nu i-a fost influențat. Curtea a considerat că, din perspectiva temporală, nu a putut fi exercitată vreo influență asupra doamnei judecător Liuba Șova în votul exprimat pentru președinția CC. Curtea a reținut și faptul că doamna judecător Liuba Șova a afirmat că a votat pentru propria ei candidatură”, precizează CC.

Conform procesului-verbal nr. 1 al ședinței judecătorilor Curții Constituționale din 19 august, semnat de fiecare judecător, Liuba Șova a acumulat două voturi, iar Vladimir Țurcan – patru.

„Procesul-verbal se bazează pe buletinele de vot completate, al căror conținut îl consemnează. În afară de acest fapt, la procedura de vot nu au participat alte persoane în afară de judecătorii Curții, împrejurare care exclude orice pretins trucaj al procesului de vot pentru funcția de președinte al Curții Constituționale, fapt confirmat de toți cei șase judecători”, precizează CC.

Curtea a considerat că „împrejurările invocate de Domnica Manole ca temei de revizuire nu sunt de natură să schimbe esența Hotărârilor Curții Constituționale nr. AG-6 și AG-7 din 19 august 2019”.

Alegerea lui Vladimir Țurcan, exponent al PSRM, în funcția de președinte al Curții Constituționale a generat un val de critici din partea mai multor reprezentanți ai blocului ACUM.

Mai mult, judecătoarea CC Liuba Șova a declarat luni, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, că au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar decizia ca Vladimir Țurcanu să devină șef al Înaltei Curți „a fost luată în altă parte”.

Aceasta a făcut public și un mesaj pe care l-ar fi primit de la un angajat al Parlamentului.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Totodată, potrivit declarațiilor Liubei Șova, „eu m-am votat pe mine” și, cel mai probabil, candidatura ei a fost susținută și de către Nicolae Roșca, iar Țurcan ar fi fost ales de ceilalți patru judecători.

Manole a negat că l-ar fi votat pe Vladimir Țurcan și a depus o cerere de revizuire a hotărârii prin care acesta a fost ales președinte al CC.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.