Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Care va fi perioada maximă…

Care va fi perioada maximă în care persoanele cercetate penal nu vor putea părăsi țara

Foto: debraila.ro

În cazul infracţiunilor uşoare, mai puţin grave, grave durata maximă a măsurii preventive „obligaţia de a nu părăsi ţara” nu va putea depăşi 12 luni, iar în cazul infracţiunilor cu o gravitate sporită durata maximă a măsurii nu va depăşi 24 de luni. 

Prin Hotărârea nr. 19 din 3 iulie 2018 Curtea Constituţională a declarat neconstituţională omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă măsura preventivă „obligaţia de a nu părăsi ţara”. Astfel, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 8 noiembrie, hotărârea de completare a art. 178 cu un nou alineat (31):

„(31) Măsurile preventive prevăzute la alin.(1) şi (2) pot fi dispuse pe un termen de cel mult 12 luni cumulative învinuitului, inculpatului de săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen
de cel mult 12 ani, sau 24 de luni cumulative învinuitului, inculpatului de săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen mai mare de 12 ani.”

Referitor la bănuit, durata maximă pentru care poate fi dispusă măsura preventivă obligaţia de a nu părăsi ţara şi localitatea nu poate depăşi termenul maxim de a avea calitatea de bănuit. Potrivit art. 63 alin. (2) pct. 3) din Codul de procedură penală al R. Moldova, termenul de recunoaştere în calitate de bănuit nu poate depăşi 3 luni sau 6 luni în condiţia dispunerii prelungirii termenului de menţinere a calităţii de bănuit de către Procurorul General sau adjuncţii lui.

Durata maximă de aplicare a obligării de a nu părăsi localitatea sau ţara pentru anumite categorii de infracţiuni are totodată scopul de a oferi şansa subiecţilor împuterniciţi cu aplicarea legii, de a recurge la măsuri preventive de alternativă arestului cu un nivel minim de ingerinţă în drepturile şi libertăţile persoanei.