Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Au fost condamnați doar intermediarii.…

Au fost condamnați doar intermediarii. Cine a comandat coruperea deputaților?

Judecătoria Buiucani i-a condamnat ieri, în dosarul coruperii deputaților, pe Vitalie Burlacu la 11 ani de închisoare într-un penitenciar de timp închis, iar pe Irina Baglai, la trei ani de detenție cu suspendarea pedepsei pe un termen de doi ani. Dosarul, inițiat în martie 2014, a fost transmis în judecată, în timp record – o lună, pe când cauza penală disjunsă de la dosarul de bază în care procurorii investigau proviniența banilor și persoanele care au stat în spatele celor doi, nici astăzi nu este deferită justiției. Procurorul care gestionează ambele dosare, Vitalie Galeru, afirmă că sunt bănuite mai multe persoane cunoscute, dar până la finalizarea acțiunilor de urmărire penală nu poate oferi detalii, pentru că se efectuează măsuri de investigații speciale, inclusiv expertize.

„Chiar dacă există o listă de persoane bănuite, atât timp cât nu eprocuror vitalie galeruste finalizată urmărirea penală nu pot să vă dau informații de așa gen. Careva circumstanțe s-a stabilit, altele urmează a fi identificate. Dacă era stabilit tot cumulul de probe, evident, cauza penală era finalizată deja.  Se efectuează un șir de măsuri de investigații speciale, inclusiv expertize sunt la moment în derulare.”, a declarat procurorul, pentru ZdG.

Deși este condamnat la 11 ani de detenție, Burlacu se află în libertate, fiind anunțat în căutare internațională din aprilie curent. Instanța l-a amendat pe Burlacu cu 8 mii de uni­tăți con­ven­țio­nale, echi­va­len­tul a 160.000 de lei. Tot­o­dată, magis­tra­ții Judecătorie sectorului Buiucani, au reca­li­fi­cat infrac­țiu­nea săvâr­șită de Baglai, din coru­pere activă, art. 325 CP, în favo­ri­za­rea infrac­țiu­nii, art. 323 CP și au dis­pus înca­sa­rea de la con­dam­nată în folo­sul sta­tu­lui a 250 000 de lei, 303 310  dolari SUA, 553 000 de euro și 48 900 de ruble rusești.

CNA şi Procuratura Anticorupţie i-au reținut pe Baglai și Burlacu în flagrant, la 7 martie 2014, bănu­iți că au încer­cat să corupă deputaţi din fosta coaliţie pro-europeană. Ei ar fi fost gata să plătească câte 250 mii USD unor parlamentari, ca aceştia să părăsească partidele în ajunul semnării şi ratificării Acordului de Asociere R. Moldova-UE. Cei doi au fost reținuți după ce Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne, a sesizat CNA despre intenția fostului său ajutor, Vitalie Burlacu, care în perioada comunistă a ocu­pat mai multe fun­cţii în cadrul MAI, inclu­siv în cadrul Dire­cţiei Secu­ri­tate Internă. Într-o discuție a lui Cosovan și Burlacu, înregistrată audio și făcută publică de procurori, sugerează numele depu­ta­tu­lui Par­ti­du­lui Libe­ral Refor­ma­tor (PLR), Ana­tol Arhire, care, teoretic urma să fie corupt. Liberal-reformatorul a negat cu vehemență aceste acuzații însă. Ghenadie Cosovan, care figurează ca martor în dosarul privind tentativa de corupere a deputaților, susţine că persoanele care au încercat să îl racoleze pentru a corupe mai mulți deputați i-au propus o sumă mare de bani şi o funcţie pe care și-o poate alege singur, dacă operaţiunea de corupere a deputaţilor ar fi avut loc. În momen­tul în care, unele surse suge­rau că în spa­tele coru­pe­rii depu­ta­ţi­lor ar sta con­tro­ver­sa­tul Vea­ce­slav Pla­ton, CNA dădea publi­ci­tă­ţii ima­gini video cu 500 de mii de euro găsiţi într­un safeu dintr­o bancă, aren­dat de Irina Baglai. Deşi nu ofe­rea numele băn­cii, din ima­gi­nile puse la dis­po­zi­ţie repre­zen­tanţi­lor mass­media, se puteau observa ştam­pi­lele a două bănci din R. Mol­dova: Ener­gbank şi Mol­dind­con­bank, ultima fiind con­tro­lată de fami­lia lui Vea­ce­slav Pla­ton. Acesta din urmă a negat legătura sa.

Irina, împreună cu Vitalie Bur­lacu au stat mai bine de 10 luni în izolator, până în ianuarie 2015. Din aprilie, curent, Burlacu este anunțat în căutare națională și internațională.

Numele lui Vita­lie Bur­lacu a deve­nit cunos­cut în tim­pul pro­tes­te­lor din apri­lie 2009, când a fost foto­gra­fiat lovind tineri pro­tes­ta­tari, prin pro­ce­dee de karate. Vita­lie Bur­lacu apare şi într­o schemă de con­tra­bandă cu carne, făcută publică în 2009.