Principală  —  IMPORTANTE   —   Artur Reșetnicov, unul din cei…

Artur Reșetnicov, unul din cei 13 foști deputați comuniști cercetați pentru îmbogățire ilicită, rămâne în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Decizia magistraților Judecătoriei Chișinău

Artur Reșetnicov, unul din cei 13 foști deputați comuniști cercetați pentru îmbogățire ilicită, rămâne în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 încă 30 de zile.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat faptul că, în rezultatul examinării demersului procurorilor anticorupție de prelungire a arestului preventiv în privința lui Artur Reșetnicov, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus admiterea integrală a demersului, urmată de prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 de zile, cu executare în Penitenciarul nr. 13.

Artur Reșetnicov a fost un fost fruntaș comunist, care în 2017 a aderat la fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat. În 2018, Artur Reșetnicov, pe atunci deputat PD, a fost desemnat de Guvern în funcția de judecător al Curții Constituționale (CC). În 2010, Voronin spunea că l-a descoperit pe Reşetnicov încă de pe când era student. Acesta a intrat în PCRM în 1998, iar ulterior, a devenit consilierul lui Voronin pe probleme juridice în perioada când ultimul deținea funcția de președinte al R. Moldova.

În perioada 2007-2009, Reşetnicov a deținut funcția de şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).

Ziarul de Gardă a scris în 2016 despre averea acestuia: două case în Chişinău, apartament, spaţii comerciale, maşină de un milion şi o soţie cu afaceri de succes.

În 2010, Reşetnicov ajungea la spital, iar soţia sa declara presei că deputatul ar fi fost violat de către trei bărbaţi, care l-au şi maltratat. Reşetnicov, pe patul de spital, menţiona că cei trei ar fi dorit să afle de la el informaţii compromiţătoare despre Vladimir Voronin. Ulterior, s-a aflat că, în acea zi, Reşetnicov s-a întâlnit cu Oleg Nîrca, soţul Nataliei Nîrca, fosta preşedintă a Partidului Conservator. Într-o conferinţă de presă, acesta declara că este finul comunistului şi că l-a împrumutat pe acesta cu bani. „Fiind şef al SIS, în loc să aibă grijă de securitatea statului în ajunul alegerilor, când situaţia era tensionată în R. Moldova, tot aparatul SIS era îndreptat împotriva noastră, pentru că el ne-a spus clar că lumea îi plăteşte suplimentar ca să scape de probleme cu dânsul şi nu cere banii înapoi”, a spus atunci lidera PC, care credea că torturarea lui Artur Reşetnicov pare mai mult o înscenare. Până la urmă, dosarul nu a avut o finalitate clară, iar Reşetnicov a refuzat să mai discute despre caz.