Arestată la Moscova, cu afaceri la Chișinău – Ziarul de Gardă
  • Arestată la Moscova, cu afaceri la Chișinău

    Arestată la Moscova, cu afaceri la Chișinău
    20 iunie 2018 | 12:55

    Angajată și acționară în cadrul unui grandios concern energetic rus, cu studii și afaceri la Chișinău, se întâlnea cu miniștri moldoveni în cancelarii de stat în Rusia sau R. Moldova. Totuși, a renunțat la cetățenia R. Moldova tocmai în anul în care avea litigii judiciare cu una dintre firmele sale. Zilele trecute, Carina Țurcan a fost arestată la Moscova, fiind acuzată de spionaj în interesul României.

    Marți, 19 iunie, la Moscova a fost arestată Carina Țurcan, membră a Consiliului de directori și acționară a holdingului rus „Inter RAO”. Carina Țurcan este născută în Moldova și este acuzată de forțele de securitate ale Federației Ruse de spionaj în favoarea României, fiind  întemnițată în închisoarea Lefortovo din capitala Rusiei.

    Potrivit datelor publice, Carina Țurcan s-a născut în 1974 în Moldova, și-a făcut studiile universitare la Chișinău, a lucrat în cadrul firmei juridice „Țurcan & Țurcan”, iar din 2010 – activează în cadrul holdingului energetic rus.

    Șefă la Moscova sau la Tiraspol?

    Datele biografice de pe pagina web a „Inter RAO” (un holding din Federația Rusă, care întrunește afacerile cu energie electrică, termică, inclusiv producerea și vânzarea acestor tipuri de energie în Rusia și în lume), arată că Țurcan este încadrată la acest concern din 2010, iar în perioada 2010-2011 ar fi condus diviziunea „Moldova-Ucraina-România”, ulterior ajungând să administreze subdiviziunea „Europa”, devenind din 2012 membră a Consiliului de administrare al acestui holding.

    Alte date arată că în 2010-2012 ea era încadrată la Hidrocentrala de la Cuciurgan (Moldavskaia GRES), fiind președintă a Consiliului de administrare a acestei companii, care, după destrămarea URSS, a ajuns în administrarea unor structuri ale Federației Ruse, în prezent „Inter RAO”.  

    Mai multe comunicate de presă și știri, datând cu anii 2010-2012, arată că Țurcan participa la ședințe comune ale autorităților ruse și moldovenești privind situația energetică, ca președintă a administrației centrale electrice MGRES.

     La 7 iunie 2012, Evgheni Șevciuc, liderul regiunii transnistrene din acea perioadă, remarca într-o declarație că a avut o întrevedere cu „președinta Consiliului de administrare al MGRES, Carina Țurcan”, ca să discute perspectivele de colaborare cu această stație electrică  „una dintre cele mai mari în Europa de Est”.

    În aceeași perioadă, Carina Țurcan  a efectuat mai multe vizite la Chișinău, în calitate de reprezentantă a concernului rus, având întâlniri și conferințe de presă comune cu miniștrii responsabili de economie și energetică din acea perioadă.

    Miniștri de la Chișinău și Tiraspol – în vizită la Carina Țurcan

    Ulterior, Carina Țurcan a vizitat Guvernul de la Chișinău în calitate de reprezentantă a administrației moscovite a „Inter RAO”, care este proprietara de facto a centralei electrice moldovenești. Totuși, începând cu anul 2016, managera de top nu a mai trecut prin cancelariile de la Chișinău, iar în câteva luni a obținut decretul de renunțare la cetățenia moldovenească. În februarie 2016, Carina Țurcan l-a primit la Moscova pe Ministrul Economiei de la Chișinău, Octavian Calmâc. Comunicatele oficiale arată că ar fi discutat  aceleași chestiuni ce țin de procurările energetice ale Moldovei de la autoritățile ruse, inclusiv livrările de electricitate către Moldova prin intermediul vestitei firme „Energocom”.

    Nu se știe dacă cei doi au discutat și afacerile personale ale Carinei, dar anul 2016 au determinat-o să rupă  mai multe legături cu pământul natal. Peste câteva luni de la acea întâlnire, la 21 iunie 2016, președintele Nicolae Timofti a semnat decretul de retragere a cetățeniei moldovenești pentru Carina Țurcan.

    Zeci de firme conectate la adresele Carinei Țurcan

     Totodată, în 2016, una dintre firmele Carinei Țurcan a ajuns în instanță, citată pentru restanțe și solicitare de lichidare. La finele anului 2016, la Curtea de Apel, a finalizat un dosar civil împotriva unei firme cu denumirea „Noi Tehnologii Electrice”, în calitate de administratoare a acesteia fiind Carina Țurcan. Administratoarea nu s-a prezentat la ședințele judiciare, la dosar fiind anexată informația oferită de Poliția de Frontieră care afirma că Carina Ţurcan în perioada 11.05.2015 – 12.01.2016 nu a traversat frontiera de stat a R. Moldova”.

    Instanța a făcut referință la prevederile legislative, care indică faptul că persoana care își schimbă domiciliul, dar are litigii în instanță, este obligată să informeze instanța cu privire la noul domiciliu. Deși Carina Țurcan se întâlnea la Moscova cu înalți demnitari de la Chișinău, informația cu privire la locul ei de muncă de la Moscova fiind publică, iar în instanță comunicase cu foștii ei parteneri de business, în dosar nu s-a făcut nicio referință la locul actual al aflării ei, instanța hotărând în lipsa acesteia să o oblige să plătească o sumă de peste 145 mii lei, sub formă de datorii, dar și servicii judiciare.

    În prezent, Carina Turcan mai figurează într-un alt șir de firme active în Republica Moldova. Firma litigioasă „Noi Tehnologii Electrice” a fost, de fapt, creată de SRL „Proximus-Consulting”, o firmă care acordă asistență judiciară, cu sediul pe adresa de domiciliu a Carinei, pe strada Ismail. Pe aceeași adresă sunt înscrise în total 10 firme. Totodată, pe adresa firmei datornice, „Noi Tehnologii Electrice” (Bulevardul Ștefan cel Mare nr. 65, ap. 720), sunt înregistrate alte 14 firme.

    Decorată, apoi arestată

    Deși a fost apreciată pentru activitatea sa în cadrul concernului rus „Inter RAO”, nu doar prin ascensiune administrativă rapidă, dar și prin diplome și distincții (în 2014 a primit diploma de onoare a Ministerului Energeticii din Federația Rusă, dar și titlul onorific de „energetician emerit al CSI”) zilele trecute, Carina Țurcan a fost arestată pentru spionaj, fiind acuzată că ar fi livrat secrete de stat ale Federației Ruse unor persoane în interesul României.

    Victor Parlicov, fost director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), spune că a întâlnit-o în acea perioadă pe Carina Țurcan, care venea în special în momentele de semnare a contractelor de livrare a energiei electrice către Moldova. El susține că aceasta mai degrabă reprezenta interesele serviciilor secrete rusești, decât ale oricărui alt stat din lume, promovând politicile „Inter RAO”. El consideră că problema cu spionajul în interesul României ar fi o speculație: „Rolul ei de manager la MGRES, iar ulterior la „Inter RAO”, dădea clar de înțeles că ea reprezintă interesele autorităților ruse. Da, la un moment ea era responsabilă și de livrările de energie către România, dar nu am sesizat reduceri de prețuri sau alte favorizări ale României. În acele contracte se repectau exclusiv interesele Rusiei pe banii R.Moldova și ai României”, afirmă fostul director ANRE.

    Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

    Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  • TRIMITE ȘTIREA TA
    Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
    FORMULAR

    Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

    Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    Important. Cetățenii R. Moldova pot călători în Germania doar dacă sunt vaccinați împotriva COVID-19

    Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) informează că, începând cu 19 septembrie, Republica Moldova a fost introdusă în categoria statelor cu incidența ridicată a noilor cazuri de SARS-CoV-…
    Important. Cetățenii R. Moldova pot călători în Germania doar dacă sunt vaccinați împotriva COVID-19

    Alegeri în UTA Găgăuzia: din cauza prezenței scăzute la vot, în sașe circumscripții alegerile au fost declarate nevalabile. Lista deputaților aleși din primul tur

    În 17 din cele 35 de circumscripții electorale uninominale deschise pentru alegerile ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), conform ultimelor rezultate, deputații au fost aleși din primul tur, scrie g…
    Alegeri în UTA Găgăuzia: din cauza prezenței scăzute la vot, în sașe circumscripții alegerile au fost declarate nevalabile. Lista deputaților aleși din primul tur

    Pretendenții la funcția de judecător la Curtea Constituțională: Unii cu dosare penale, alții cu dosare pierdute la CtEDO

    11 persoane candidează pentru ocuparea locului vacant de judecător la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Doar patru dintre pretendenți sunt actuali sau foști judecători.&nb…
    Pretendenții la funcția de judecător la Curtea Constituțională: Unii cu dosare penale, alții cu dosare pierdute la CtEDO

    Trei ieșiri publice într-o lună. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, va susține un nou briefing de presă. Anunțul Procuraturii Generale

    Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, va susține un nou briefing de presă, al treilea la număr, din ultima lună. Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au emis luni, 20 septembrie, o notă informativă pri…
    Trei ieșiri publice într-o lună. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, va susține un nou briefing de presă. Anunțul Procuraturii Generale