Principală  —  IMPORTANTE   —   Administratorii unei rețele de restaurante…

Administratorii unei rețele de restaurante din Chișinău, cercetați de CNA și procurori, într-un dosar de spălare de bani. Compania a fost vizată într-un dosar similar și în 2017

Imagine-simbol

O rețea de restaurante din Chișinău a fost supusă luni, 24 octombrie, perchezițiilor în cadrul unei cauze penale, pornite pe spălare de bani. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, în comun cu Inspectoratul Național de Investigații (INI) au desfășurat acțiuni de urmărire penală și au reținut pentru 72 de ore pe unul din beneficiarii efectivi ai rețelei de restaurante.

Conform surselor Ziarului de Gardă, perchezițiile au avut loc la rețeaua de restaurante „Taxi Blues”, companie vizată într-un dosar similar și în 2017.

ZdG a sunat la un număr afișat pe site-ul rețelei de restaurante pentru a cere un comentariu. Persoana care a răspuns la apelul nostru ne-a zis că nu ne poate oferi o reacție. „Nu, nu, scuzați, deocamdată, nu dăm nimic (comentarii n.red.)”, a spus aceasta.


Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 mai 2022, trei agenți economici, care formează o rețea de restaurante, ar fi creat o schemă prin intermediul căreia au comis evaziune fiscală și respectiv spălare de bani.

Conform CNA, agenții economici n-ar fi eliberat bonuri fiscale clienților, creând o contabilitate paralelă și eschivându-se de la plata impozitelor la stat. În perioada menționată, beneficiarii ar fi încasat peste 60 de milioane de lei, bani pe care i-ar fi legalizat ulterior.

„Astăzi, au fost percheziționate domiciliile, unitățile de transport deținute, dar și localurile care aparțin agenților economici suspectați de spălare de bani. Ofițerii CNA și procurorii au ridicat obiecte relevante pentru cauză, între care purtători de informații, înscrisuri de ciornă și alte documente, indicate în ordonanța de percheziție. O persoană a fost reținută pentru 72 de ore”, anunță CNA.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Anticorupție.md scria în 2019 că proprietarul rețelei de restaurante „Taxi Blues”, Serghei Enciu, învinuit într-un dosar penal pentru evaziune fiscală de aproape 6 milioane de lei, a îndemnat alegătorii să voteze la parlamentarele din acea perioadă pentru PDM. Enciu a lipit în localurile pe care le deținea afișe electorale cu PDM, iar pe rețelele de socializare a postat un mesaj în care invoca argumentele sale de ce „trebuia” ales partidul, cum ar fi amnistia fiscală și micșorarea cotelor la unele impozite.

Dosarul penal pe numele lui Enciu a fost intentat în toamna anului 2017, după ce la rețeaua „Taxi Blues” au fost efectuate mai multe percheziții. Potrivit procurorilor, Serghei Enciu ar fi prejudiciat statul cu 5.760.000 de lei în urma nedeclarării veniturilor de 18 milioane de lei.