Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Acțiuni de urmărire penală” la…

„Acțiuni de urmărire penală” la PA, după ieșirea publică a procuroarei Victoria Furtună

Imagine-simbol

Acuzatorii de stat din cadrul Procuraturii Generale (PG) au efectuat, marți, 12 martie, „acțiuni de urmărire penală” la sediul Procuraturii Anticorupție (PA). Cercetarea de acte și documente a fost autorizată de către șefa PA, Veronica Dragalin. Procurorii cercetează o cauza penală pe scurgere de informație, în care ar fi implicată procuroarea anticorupție Victoria Furtună, care și-a anunțat intenția de a demisiona luni, 11 martie.

Într-un comunicat emis de PA, instituția menționează că „ pe 29 februarie a apărut, în spațiul public, pe un canal Telegram și pe o pagină web, un document care conține date confidențiale a urmăririi penale—ordonanța de pornire a urmăririi penale din 11 ianuarie 2024”., adăugând: „Divulgarea intenționată a datelor urmăririi penale de către o persoană care efectuează urmărirea penală, cum ar fi un membru al grupului de urmărire penală format de procurori și ofițeri, se pedepsește cu amendă și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 3 ani”.

Pe 1 martie, Procuratura Anticorupție a sesizat Procurorul General despre o scurgere de informație în legătură cu o cauză penală în gestiunea Procuraturii Anticorupție, identificând în așa mod o potențială infracțiune contra justiție comisă de către angajați ai Procuraturii Anticorupție și anume divulgarea datelor urmăririi penale. Ulterior, Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe aceste fapte.

Avem zero toleranță față de procurori, ofițeri sau alți angajați care, în loc să combată corupția, contribuie activ la acest flagel prin infracțiuni care împiedică examinarea confidențială și obiectivă a dosarelor penale în gestiune a PA și care prin astfel de acțiuni denigrează mintea întreaga instituție și reduc încrederea în sistemul de justiție. Când voi avea suspiciuni de scurgeri din interior nu voi ezita să denunț aceste acte imediat, pentru a fi luate toate măsurile necesare”, a declarat șefa PA, Veronica Dragalin.

Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG) a confirmat pentru ZdG faptul că Procuratura Generală efectuează urmărirea penală pe faptul divulgării intenționate a datelor urmăririi penale din cadrul unei cauze aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

În legătură cu acest fapt, procurori din cadrul Procuraturii Generale au efectuat, astăzi, acțiuni de urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Infirmăm faptul efectuării perchezițiilor la sediul Procuraturii Anticorupție, concretizând că acțiunile de urmărire penală desfășurate constau în cercetarea de acte și documente”, a declarat Violina Moraru.

Procurora anticorupție Victoria Furtună a anunțat că pleacă din sistem și acuză instituțiile publice ale statului că au fabricat și au diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. Tot ea a acuzat că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Aparatul Președintelui au lucrat în tandem și au folosit informațiile denaturate pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători.

Într-o postare pe o rețea de socializare, procurora Victoria Furtună anunță că a depus cerere de demisie, după 18 ani de activitate în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA). Aceasta susține că recent ar fi fost declarată de către SIS „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce a început o investigație aferent „acțiunilor ilegale ale unui grup de persoane, care fac dezmăț în sistemul judecătoresc al R. Moldova”.