Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   A participat la anularea deciziilor…

A participat la anularea deciziilor Comisiei Pre-Vetting, iar acum cere recuzarea vicepreședintelui Comisiei Vetting. Judecătoare CSJ: „Există o părtinire reală sau aparentă”

Sursa: Comisia Vetting - Vetting Commission/Facebook

Judecătoarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) Mariana Ursachi (anterior Pitic), care este evaluată de Comisia Vetting, a solicitat repetat recuzarea unui membru al Comisiei. Este vorba despre avocatul Andrei Bivol, membru propus de fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Cererea magistratei a fost respinsă printr-o decizie emisă marți, 9 aprilie.

Conform documentului, la 5 ianuarie 2024, Mariana Ursachi a fost notificată de Comisie despre desfășurarea unei audieri publice la 19 ianuarie pentru a discuta dubiile legate de evaluarea sa. Ursachi a solicitat ca audierea să aibă loc în ședință închisă, cerere respinsă de Comisie, printr-o decizie semnată de Andrei Bivol, în calitate de vicepreședinte al Comisiei. Ursachi a depus mai târziu o nouă cerere de desfășurare a audierii în ședință închisă, respinsă repetat.

La 17 ianuarie, Ursachi a depus o cerere scrisă de recuzare a lui Andrei Bivol din două motive.

„Unu, ea a susținut că există o părtinire reală sau aparentă, deoarece Bivol are contracte de reprezentare a R. Moldova în proceduri arbitrale străine, iar liderii Guvernului au făcut declarații în august 2023, susținând implicit că Ursachi este coruptă și că va fi înlăturată din sistemul judecătoresc de către Comisie. Ursachi a declarat că a aflat despre acest motiv de recuzare la 13 ianuarie 2024, dintr-o emisiune televizată la care a participat Bivol. Doi, ea a susținut că Bivol are o prejudecată subiectivă și un conflict de interese, deoarece a cedat toată responsabilitatea secretariatului Comisiei în ceea ce privește refuzul din 12 ianuarie al cererii sale de audiere în ședință închisă”, se arată în decizia Comisiei.

Ulterior, Ursachi a solicitat Comisiei să amâne audierea stabilită pentru 19 ianuarie, deoarece se afla în concediu medical. Comisia a admis cererea acesteia și a anunțat că audierea va fi reprogramată.

„Ursachi susține că Bivol se află în conflict de interese, deoarece, dacă ar fi sfidat declarațiile liderilor politici, ar fi pus în pericol interesele sale financiare bazate pe contractele de reprezentare a R. Moldova în procedurile arbitrale străine.

Ursachi nu a demonstrat că Bivol are o prejudecată subiectivă. O astfel de părtinire nu este stabilită prin faptul că acesta a semnat, în calitate de vicepreședinte, decizia din 10 ianuarie 2024, prin care a respins cererea de audiere în ședință închisă. Nici părtinirea subiectivă nu este demonstrată de faptul că biroului de avocați al lui Bivol i-au fost atribuite contracte de servicii juridice în ultimii ani de către Guvern”, au argumentat cei patru membri ai comisiei care au adoptat decizia.

Judecătoarea CSJ a mai cerut anterior, la 6 octombrie 2023, recuzarea lui Bivol. Atunci a menționat că, în 2017, acesta a reprezentat o parte al cărei recurs a fost respins de Curtea Supremă de Justiție. Ursachi a făcut parte din completul de judecată și a susținut că acest lucru „trezește o întrebare rezonabilă cu privire la părtinirea lui Bivol”. Comisia a respins acea cerere printr-o decizie motivată emisă la 10 octombrie 2023.

recuzareAndrei Bivol by Ziarul de Gardă

Reprezentanții Curții de Apel Chișinău au publicat marți, 27 ianuarie, hotărârea motivată în cazul anulării actului de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI), din martie 2022, emis în privința magistratei de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Mariana Pitic (nume modificat: Mariana Ursachi, n.red.), despre care ZdG a scris anterior că deținea un Porsche Cayenne pe care-l evalua la doar 11 mii de lei.

În decizia motivată a instanței de apel, care se întinde pe 43 de pagini, completul de judecători format din Veronica Negru, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca, apreciază ca fiind „neîntemeiat” argumentul ANI precum că actul de constatare din 24 martie 2022, emis pe numele judecătoarei, „este legal și întemeiat”.