Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Parlamentul a desemnat membrii Comisiei…

Parlamentul a desemnat membrii Comisiei de evaluare a integrității judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ

Sursa: ZdG

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței de joi, 15 iunie, proiectele de hotărâre privind desemnarea membrilor Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” a propus plenului Parlamentului două candidaturi: Iurie Gațcan și Andrei Bivol. De asemenea, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat candidatura lui Lilian Enciu. Din partea partenerilor de dezvoltare au fost selectați, în bază de concurs, candidații: Lavly Perling, Maria Giuliana Civinini și Scott Bales.

Comisia de evaluare este constituită din șase membri. Trei membri, cetățeni ai R. Moldova, sunt propuși de fracțiunile parlamentare, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a majorității și a opoziției parlamentare, iar alți trei membri sunt desemnați la propunerea partenerilor de dezvoltare.

Proiectele de hotărâre privind desemnarea membrilor în Comisia de evaluare privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție intră în vigoare la data adoptării.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat marți, 13 iunie, lista persoanelor care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor la vacante la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Pentru suplinirea a 20 de posturi vacante de judecător și profesioniști din domeniul de drept la CSJ au fost depuse 22 de candidaturi. Este vorba despre procurorul general interimar, procurorul adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, un membru al Consiliului Superior al Procurorilor, directorul Programului Justiție al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, avocați, judecători din cadrul judecătoriilor Chișinău și Criuleni, precum și din cadrul Curții de Apel Chișinău și Bălți.