Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Judecătoarea de la CSJ…

DOC Judecătoarea de la CSJ cu Porsche de 11 mii de lei: cum motivează Curtea de Apel Chișinău anularea actului ANI

Reprezentanții Curții de Apel Chișinău au publicat marți, 27 ianuarie, hotărârea motivată în cazul anulării actului de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI), din martie 2022, emis în privința magistratei de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Mariana Pitic (nume modificat: Mariana Ursachi, n.red.), despre care ZdG a scris anterior că deținea un Porsche Cayenne pe care-l evalua la doar 11 mii de lei.

În decizia motivată a instanței de apel, care se întinde pe 43 de pagini, completul de judecători format din Veronica Negru, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca, apreciază ca fiind „neîntemeiat” argumentul ANI precum că actul de constatare din 24 martie 2022, emis pe numele judecătoarei, „este legal și întemeiat”.

Controlul ANI, finalizat „după 859 de zile de la inițiere

Mai exact, inspectorul de integritate al ANI stabilea, în urmă cu aproape doi ani, încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către Mariana Pitic, manifestată prin nedeclararea în modul corespunzător a averii în perioada anilor 2014-2019, inclusiv includerea datelor incomplete privind valoarea reală a mijlocului de transport Porsche Cayenne, „având scopul de a micșora neîntemeiat prețul real de peste 778 de mii de lei”. Totodată, inspectorul susținea că Pitic nu a indicat în declarațiile pe avere valoarea unui teren deținut în proprietate, nu a indicat dreptul de abitație asupra unui imobil amplasat în suburbia capitalei și dreptul de comodat a unui alt automobil.

Controlul ANI în privința judecătoarei a fost inițiat pe 15 noiembrie 2019, însă a fost finalizat pe 24 martie 2022. Judecătorii Curții de Apel Chișinău susțin că procedura administrativă de control în privința magistratei a fost finalizată după 859 de zile de la iniţiere, iar „careva acte din care ar rezulta prelungirea termenului şi realizarea condiției de înștiințare a persoanei supuse controlului la actele cauzei nu se atestă”.

„(…) Reieșind din materialele dosarului, Colegiul constată că autoritatea publică pârâtă a încălcat termenul de derulare a procedurii administrative, prevăzut de Codul administrativ, iar încălcările de procedură nu pot fi reținute în sarcina reclamantei, acest termen urmând a fi unul rezonabil, or, imposibilitatea unei autorități de a-și desfășura activitatea conform rigorilor Legii, nu este motiv pentru a admite încălcarea Legii de către această autoritate (…)”, se spune în hotărârea motivată a instanței de apel.

Curtea de Apel Chișinău: Nu au fost respectate drepturile reclamantei la efectuarea expertizei merceologice

Totodată, judecătoarele Veronica Negru, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca își mai motivează decizia prin faptul că „inspectorul de integritate nu a respectat drepturile reclamantei (Mariana Pitic, n.red.) la dispunerea şi efectuarea expertizei merceologice (stabilirea exactă a valorii automobilului de model Porsche Cayenne, n.red.), numind abuziv expertiza judiciară, iar în lipsa comunicării acestei acţiuni reclamantei, ultima a fost privată de posibilitatea realizării drepturilor procedurale aferente acestui mijloc de probă, inclusiv dreptul la recuzare a expertului”.

„(…) În același context, Colegiul notează că inspectorul de integritate urma să dispună, dacă a decis numirea expertizei, efectuarea expertizei merceologice și în privința autoturismului de model *****, or, reclamanta a invocat că autoturismul de model ***** (Porsche Cayenne, n.red.) (a.f. 2012), a fost procurat din sursele financiare provenite din vânzarea altui autoturism – „BMW X5” și această circumstanță a fost constatată de către CNI prin actul nr. 02/282 din 14.07.2016 (…)”, se mai spune în document.

În cele din urmă, completul de judecători denotă „lipsa a anumitor încălcări a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale din partea Marianei Pitic pentru perioada descrisă în actul de constatare contestat, manifestată prin nedeclararea în modul corespunzător a averii”.

„(…) Prin ordonanța procurorului delegat în Procuratura Anticorupție din 18 iulie 2023 s-a dispus clasarea procesului penal din motivul că fapta investigată nu întrunește elementele componenței de infracțiune prevăzute de art. 330 2 alin.(2) din Codul penal. Astfel, potrivit ordonanței menționate supra, s-a constatat că diferența nejustificată în mărime de 677 798, 87 lei a fost invocată pe faptul valorii automobilului de marca Porsche, model Cayenne, dobândit în proprietate pe 13 septembrie 2014. Iar în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală pe caz, întru stabilirea tuturor circumstanțelor, în mod obiectiv, complet și sub toate aspectele s-a constatat că în contul valorii automobilului marca Porsche, model Cayenne, ***** a transmis în anul 2014 pe lângă suma de 10 000 lei, inclusiv și dreptul de proprietate asupra automobilului marca BMW de model X5 (…).

(…) Colegiul menționează că circumstanțele expuse supra denotă că acţiunile/ inacţiunile inspectorului de integritate în cadrul procedurii administrative, descrise supra şi probate prin actele dosarului, dovedesc pe deplin ilegalitatea Actului de constatare nr. 140/18, or, acestea vin în contradicție cu reglementările legale pre-citate (…)”, se mai menționează în document.

Pe 30 octombrie 2023, Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare al ANI din 24 martie 2022, emis în privința judecătoarei Mariana Pitic. În dispozitivul deciziei se menționează că hotărârea putea fi atacată cu recurs la CSJ în termen de două luni. Solicitați de ZdG, reprezentanții Autorității au declarat că decizia a fost atacată la CSJ.

În martie 2016, ZdG scria că Mariana Pitic, pe atunci, propusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la funcţia de magistrat la CSJ, nu indica, în unele declaraţii despre venituri şi proprietate, averea soţului său, un om de afaceri, care deţinea, inclusiv, un imobil de lux într-o suburbie a Chişinăului. Ulterior, făcând referire la declarațiile cu privire la venituri și proprietate pentru 2014 și 2015, făcute publice de CSM, menționam că Pitic și-a evaluat automobilul de lux, un Porsche Cayenne, la doar 11 mii de lei, în condițiile în care o asemenea mașină costa, la preț de piață, de câteva zeci de ori mai mult. Comisia Națională de Integritate (actualul ANI, n.red.) a verificat averea Marianei Pitic după ce a fost sesizată de către Centrul Național Anticorupție, care reclama că judecătoarea nu a declarat un apartament. Ulterior, CNI a fost sesizată și de o persoană fizică despre faptul că judecătoarea nu a indicat în declarații veniturile obținute din vânzarea unui automobil.

La scurt timp, CNI a clasat cauza pe motivul lipsei încălcării intenționate. Despre Porsche-ul de lux, cumpărat cu doar 11 mii de lei, Mariana Pitic le-a spus membrilor CNI că „dreptul la negocierea contractelor civile reprezintă un drept fundamental în domeniul dreptului contractelor”. Pe 15 noiembrie 2019, ANI a inițiat un nou control în privința magistratei, fiind finalizat pe 24 martie 2022.

(doc) De ce a clasat CNI dosarul judecătoarei cu Porsche de 11 mii de lei