Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vladimir Putin le-a spus lui…

Vladimir Putin le-a spus lui Emmanuel Macron și Olaf Scholz că va semna în curând un decret privind recunoașterea independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk

Rusia va recunoaște, în curând, independența autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk. Asta a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unor conversații telefonice cu Olaf Scholz, cancelarul german, și președintelui Franței, Emmanuel Macron, scrie Novaya Gazeta.

„Președintele Rusiei a spus că intenționează să semneze un decret corespunzător în viitorul apropiat. Președintele Franței și Cancelarul Federal al Germaniei și-au exprimat dezamăgirea față de această evoluție. În același timp, aceștia și-au indicat disponibilitatea de a continua discuțiile”.

Declarațiile vin după ce a fost convocată ședința Consiliului de Securitate al Federației Ruse, în cadrul căreia a fost discutată recunoașterea sau nu a celor două republici din regiunea separatistă Donbas.

Fostul președinte al Dumei de Stat, șeful serviciului de spionaj extern, Serghei Narîșkin, în ședința Consiliului de Securitate al Federației Ruse, convocată luni, 21 februarie, s-a încurcat în declarații pe marginea subiectului privind recunoașterea independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk. 

În momentul în care președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a cerut lui Narîșkin să-și expună poziția cu privire la recunoașterea sau nerecunoașterea independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei, fostul președinte al Dumei de Stat s-a declarat pentru „anexarea regiunilor Donbas și Lugansk în componența Federației Ruse”.

În prezent, Rusia are zeci de mii de soldați desfășurați în Belarus – aproximativ 190.000 de soldați în regiune, inclusiv rebelii pro-ruși din estul Ucrainei.

După discuțiile de la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul de externe britanic, Liz Truss, a declarat că țările occidentale se pregătesc pentru „cel mai rău scenariu”.