Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vladimir Putin a promulgat legea…

Vladimir Putin a promulgat legea prin care avioanele comerciale luate în leasing de la producători occidentali pot trece în proprietatea companiilor aeriene rusești

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a promulgat luni, 14 martie, legea prin care avioanele comerciale luate în leasing de la producători occidentali pot trece direct în proprietatea companiilor aeriene rusești, chiar dacă nu au fost achitate integral, scrie Reuters care citează TASS.

Potrivit agenției de presă TASS, legea are ca scop conservarea flotei de avioane străine folosite de operatorii ruși și buna funcționare a sectorului aviației civile, ca răspuns la sancțiunile impuse de țările occidentale.

În baza noii legislații, companiile aeriene rusești își pot înregistra dreptul de proprietate asupra avioanelor pe care le-au contractat prin leasing de la constructori din afara țării. Cele mai multe aparate de zbor din flota comercială a Rusiei sunt de fabricație Airbus (Franța) și Boeing (SUA).

Ministerul Transporturilor a inițiat acest demers legislativ, care prevede că un contract de închiriere între operatorii ruși de zboruri și constructorii străini poate fi reziliat numai cu acordul Consiliului rusesc al Aviației. În absența avizului, operatorii au fost abilitați să își treacă în proprietate aeronavele.

Firmele europene care au dat în leasing avioane operatorilor ruși mai pot până pe 28 martie să rezilieze contractele, în baza noii legislații la nivelul UE impuse prin sancțiunile împotriva Federației Ruse. Producătorii europeni nu mai pot să încheie noi contracte cu entități rusești și nici să le furnizeze piese de schimb. De altfel, și China a anunțat că, momentan, nu va mai livra Rusiei componente pentru avioane.

Sunt 19 zile de când armata lui Putin a început invazia în Ucraina. Eforturile diplomatice de a pune capăt războiului din Ucraina se intensifică. Negociatorii ucraineni şi ruşi urmează să discute din nou, după ce ambele părţi au citat progrese în cursul weekend-ului. Oficiali americani discută cu omologii europeni şi chinezi în privinţa evenimentelor recente din Ucraina. Violenţele se amplifică, rachetele ruseşti au lovit duminică o bază ucraineană din apropierea graniţei cu Polonia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.