Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Ucraina avertizează, din nou,…

VIDEO Ucraina avertizează, din nou, că „există posibilitatea ca Rusia să desfășoare acțiuni militare provocatoare în regiunea transnistreană pentru a acuza Kievul de agresiunea împotriva unui stat vecin”

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că Ucraina „se așteaptă la o acțiune provocatoare” pe care Rusia ar putea să o desfășoare în regiunea transnistreană pentru a acuza Kievul de „agresiune împotriva unui stat vecin”.

Declarațiile au fost făcute luni, 11 aprilie, de către colonelul Oleksandr Shtupun.

„Există posibilitatea ca forțele armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni militare provocatoare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin”, a declarat Oleksandr Shtupun.

Ziarul de Gardă a scris anterior că autoritățile de apărare ale Ucrainei au declarat că vor doborî avioanele rusești care încearcă să ajungă în regiunea transnistreană prin intermediul spațiului aerian al Ucrainei sau al Mării Negre.

Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au declarat pentru Ziarul de Gardă că subiectul respectiv este monitorizat de către organele securității și apărării naționale și și-au exprimat speranța că „situația regională se va menține în albia stabilității”. Detalii aici

La 6 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei declara că există amenințarea ca Rusia să folosească teritoriul regiunii transnistrene pentru un atac asupra Ucrainei. Detalii aici

Autoritățile ucrainene au vorbit de mai multe ori despre posibilele riscuri asupra securității Ucrainei din partea regiunii transnistrene. De fiecare dacă aceste declarații nu au fost confirmate.

În context, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu există informații care să confirme folosirea teritoriului regiunii transnistrene de către trupele ruse pentru a sprijini ofensiva asupra Ucrainei. Detalii aici

La 5 aprilie, prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița a menționat în cadrul Conferinței donatorilor „Moldova Support Platform”, de la Berlin, că „autoritățile de la Chișinău nu văd implicarea R. Moldova sau a regiunii transnistrene în războiul din Ucraina”. Detalii aici

Într-un discurs susținut în Parlamentul României, președintele Ucrainei a declarat că „trebuie opriți cei care vor genocid în Europa, pentru că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești”.

„Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai este un pas până în R. Moldova. Vor să ocupe Nikolaev, Odesa – care este la un pas de Republica Moldova”, a declarat Zelensky.

Publicitate
Publicitate