Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Principalele declarații ale lui…

VIDEO Principalele declarații ale lui Zelensky în fața Parlamentului României: „Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai este un pas până în R. Moldova”

Captură video privesc.eu

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a susținut un discurs în Parlamentul României, în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. În cadrul discursului său, preşedintele Ucrainei a cerut României să oprească tranzitul de mărfuri spre și dinspre Rusia și să închidă porturile românești pentru navele ruse.

Zelensky și-a început discursul prezentând imagini dramatice cu civilii ucişi la Bucha. Adresându-se Parlamentului României, Zelensky a mulțumit românilor pentru primirea refugiaților.

„Militarii ruși au torturat oameni. Credem că oamenii uciși sunt mult mai mulți decât ce am descoperit până acum. RIA Novosti, agenția de presă a Rusiei, a publicat un articol numit „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”. Rusia  dorește „de-ucrainizarea Ucrainei”, afirmă că statul nostru trebuie șters. Vreau să mă înțelegeți corect. Ei nici măcar nu se ascund. Dacă noi nu apăram, ceea ce au făcut la Bucha făceau pe tot teritoriul Ucrainei. Avem informații că urmăreau studenți și profesori, activiști, oameni care aveau în case stema Ucrainei, și îi amenințau cu moartea. Nici acum, când lumea a văzut tot ce se întâmplă, nu se mai ascund. (…) Vor să distrugă o întreagă națiune. (…) Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni care doresc genocid în Europa. Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești.

Președintele Ucrainei a declarat că „trebuie opriți cei care vor genocid în Europa, pentru că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești”.

Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai este un pas până în R. Moldova. Vor să ocupe Nikolaev, Odesa – care este la un pas de Republica Moldova. De aceea este fundamental să apărăm și independența Moldovei. Trebuie să apărăm securitatea în întreaga regiune a Dunării. Apărând libertatea Ucrainei, apărăm întreaga Europei.Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre. Apărând libertatea Ucrainei înseamnă protejarea Europei. (…) Nu importați resurse energetice din Rusia, este nevoie de a impune alte sancțiuni. Orice politician al lumii democratice trebuie să susțină Ucraina. Fiecare trebuie să facă tot posibilul pentru ca militarii ruși să răspundă în gața legii. Sunt convins că România și firmele românești vor participa la refacerea Ucrainei după război. (…) Trebuie să ne gândim cine va câștiga în acest război, libertatea sau tirana? Azi am vorbit cu reprezentanții UE despre crimele comise în Ucraina. Sunt convins că România ne va susține, că va participa la refacerea Ucrainei după război. Puterea noastră internă e mare, dar avem nevoie de susținere pentru a ne reface țara. Avem nevoie de susținere pentru a reface viața oamenilor ucraineni”, a declarat Zelensky.

La finalul discursului, președintele ucrainean a fost aplaudat de parlamentarii români.