Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina susține că va doborî…

Ucraina susține că va doborî avioanele rusești care încearcă să ajungă în regiunea transnistreană prin intermediul spațiului aerian al Ucrainei sau al Mării Negre

Sursa foto: aviation21.ru

Autoritățile de apărare ale Ucrainei spun că vor doborî avioanele rusești care încearcă să ajungă în regiunea transnistreană prin intermediul spațiului aerian al Ucrainei sau al Mării Negre, scrie presa ucraineană.

Declarația vine în contextul în care, tot Ucraina spune că, forțele ruse ar pregăti aerodromul din Tiraspol pentru ofensiva împotriva Ucrainei.

„Forțele ucrainene de apărare aeriană vor doborî avioane militare și de transport din Federația Rusă deasupra teritoriului Ucrainei în cazul încercărilor de a le transfera la Tiraspol”, a spus colonelul Bogdan Senik, șeful Departamentului de Relații Publice al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie ukrinform.ua.

Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au menționat că subiectul respectiv este monitorizat de către organele securității și apărării naționale și și-au exprimat speranța că „situația regională se va menține în albia stabilității”.

Am contactat și reprezentanții Autorității Aeronautice Civile a R. Moldova pentru un comentariu, însă aceștia nu ne-au răspuns la telefon.

Zilele trecute, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu există informații care să confirme folosirea teritoriului regiunii transnistrene de către trupele ruse pentru a sprijini ofensiva asupra Ucrainei.

În cea de-a 44-a zi de război în Ucraina trupele ruse își intensifică atacurile în sud și est, iar autoritățile ucrainene depun eforturi pentru a evacua civili din regiunile estice ale țării. Adunarea Generală a ONU a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Rusia a răspuns spunând că această decizie este ilegală şi motivată politic. Kremlinul a recunoscut pentru prima dată că a suferit pierderi „semnificative” de trupe în Ucraina.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina