Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Serghei Lavrov a declarat…

VIDEO Serghei Lavrov a declarat la o conferință din India că Rusia „încearcă să oprească războiul declanșat împotriva sa” în Ucraina. Publicul a izbucnit în râs 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, în cadrul conferinței internaționale de științe politice „Dialogul lui Risin” din India, că războiul din Ucraina a fost declanșat împotriva Rusiei”, „folosind poporul ucrainean”, și acum Federația Rusă „încearcă să-l oprească”. Când a spus această replică, participanții la conferință, academicieni, diplomați și oameni de afaceri, au început să râdă.

„Știți, acest război, pe care noi încercăm să-l oprim deoarece a fost pornit împotriva noastră prin intermediul ucrainenilor… A influențat politicile Rusiei”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

„Dialogul de la Raisina” este una dintre puținele conferințe internaționale majore care mai invită oficiali ruși în urma invaziei din 24 februarie 2022 în Ucraina. În cadrul conferinței, Lavrov a precizat că Rusia nu se va mai baza pe actorii occidentali și își va orienta politica energetică către parteneri „de încredere” și „credibili”, precum India și China. El a declarat că lumea nu este afectată de acțiunile Rusiei, ci mai degrabă de reacțiile Occidentului față de Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Pe 24 februarie 2023, Uniunea Europeană a aprobat al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei.