Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Uniunea Europeană a aprobat al…

Uniunea Europeană a aprobat al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse

Sursa foto: Unian

Uniunea Europeană a aprobat al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în ultimele ore ale zilei de 24 februarie 2023, care a marcat un an de la invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat vineri seara președinția suedeză a UE.

„Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice și mai extinse sancțiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. UE rămâne solidară cu Ucraina și cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie”, a anunțat pe Twitter președinția Consiliului UE.

Pachetul include restricții la export pentru bunurile cu dublă utilizare, precum și măsuri împotriva entităților care susțin războiul, care răspândesc propaganda sau care livrează drone folosite de Rusia.

Al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului a fost conceput pentru a îngreuna finanțarea războiului și pentru a priva Rusia de echipamente tehnice și piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei.

De asemenea, sunt sancționate mai multe persoane, între care propagandiști rusi, cei pe care Kievul îi consideră responsabili de deportarea copiilor ucraineni în Rusia și cei implicați în producția de drone iraniene folosite pe linia frontului. Mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank şi banca online Tinkoff, au fost excluse de la sistemul global SWIFT, toate aceste măsuri urmând să provoace pierderi de peste 10 miliarde de euro în comerțul dintre UE şi Rusia.

Sancțiuni împotriva Rusiei

Pe 16 decembrie 2022, UE a aprobat cel de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Pachetul se concentra pe controlul exporturilor, pe finanțe și mass-media, acestea fiind o serie de măsuri menite „să lovească economia Rusiei și capacitatea acesteia de a-și continua agresiunea asupra Ucrainei”.

Anume în acest pachet de sancțiuni, la aproape nouă luni de agresiune militară rusă asupra Ucrainei, UE a anunțat despre inițierea procedurii de suspendare a licențelor de difuzare în Europa a canalelor rusești de televiziune NTV/NTV Mir, Russia-1, REN-TV și Pervîi Canal, care sunt afiliate Kremlinului.

Tot pe 16 decembrie 2022, la aproape nouă luni de război, „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) din R. Moldova a decis suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Din 24 februarie, UE a adoptat o serie de pachete de sancțiuni fără precedent ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

„UE condamnă în cei mai fermi termeni războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ea (UE n. r.) îndeamnă Rusia să oprească imediat atacurile sale (…) împotriva civililor și a infrastructurii civile și să își retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, declara anterior Consiliul European.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.