Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina trece la economia de…

Ucraina trece la economia de război. Anunțul făcut de premierul ucrainean

Guvernul Ucrainei negociază cu toate organizațiile și țările internaționale pentru asistență financiară. Prim-ministrul Ucrainei Denys Shmygal a declarat acest lucru în discursul său de duminică.

Banca Europeană de Investiții a fost de acord să redirecționeze 639 de milioane de euro din alte proiecte pentru a ajuta Ucraina, iar Cabinetul de Miniștri din Ucraina a adoptat deja documentele necesare pentru aceasta. De asemenea, Ministerul de Finanțe a deținut deja prima emisiune de obligațiuni de război și are în plan o a doua.

„Sute de companii străine închid producția și interzic vânzarea bunurilor lor în țara agresoare. În timp ce Rusia pierde pe toate fronturile, trebuie să trecem rapid la o economie de război”, a spus șeful guvernului.

Shmygal a remarcat că acest lucru implică o planificare clară a nevoilor, astfel că statul a început deja să plaseze comenzi de stat cu întreprinderi pentru a satisface nevoile critice.

„Nu este vorba doar de arme, este vorba de alimente, medicamente, combustibil etc. Suntem obligați să furnizăm țării tot ce are nevoie. Guvernul a introdus deja restricții la exportul unor mărfuri importante din punct de vedere social și a materiilor prime din care acestea. sunt produse, controlul asupra securității alimentare este acum una dintre prioritățile Ministerului Economiei”, a spus Shmyhal.

„De când a început războiul, mulți și-au pierdut casele, locurile de muncă, economiile, dar au rămas să apere Ucraina. Astăzi, statul vă sprijină. În numele președintelui, săptămâna viitoare va începe să funcționeze un program E-support actualizat. În cadrul din acest program, fiecare angajat, fiecare antreprenor individual căruia i s-a luat locul de muncă, va putea primi 6,5 mii grivne. Fondurile pot fi primite prin Diyu”, a explicat premierul.