Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina ar putea oferi gaz…

Ucraina ar putea oferi gaz R. Moldova pe datorie. Prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat ajutor de la guvernul ucrainean

Foto: Profimedia Images

Ucraina ar putea oferi gaz R. Moldova pe datorie. Declarația a fost făcută de secretarul Consiliului Securității și Apărării Naționale al țării vecine, Alexei Danilov, scrie agenția de presă Interfax.

„Am decis să dăm instrucțiuni Cabinetului de miniștri să ia în considerare această problemă. Înțelegem că putem acorda o astfel de asistență R. Moldova în viitorul apropiat”, a spus Danilov într-un briefing de presă de vineri, 23 octombrie.

Potrivit acestuia, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a solicitat ajutor de la guvernul ucrainean referitor la aprovizionarea cu gaze naturale.

„Prim-ministrul Ucrainei a primit o scrisoare de la omologul său. A solicitat ajutor pentru a evita o situație dificilă, care s-a dezvoltat ținând cont de șantajul pe care Gazprom îl face acolo”, a explicat Danilov.

Ulterior, oficialul ucrainean a precizat că gazul va fi oferit pe datorie. 

Danilov menționează că acest lucru trebuie făcut, deoarece „Ucraina și R. Moldova sunt unite și există teritorii în Ucraina care sunt alimentate cu gaze din R. Moldova”.

Vineri seară, 22 octombrie, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul de televiziune Moldova 1, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a afirmat că negocierile cu Federația Rusă în vederea prelungirii contractului de furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” se duc pe dimensiunea economică. Aceasta a declarat că nu poate oferi detalii despre condițiile puse de partea rusă pe marginea contractului, întrucât „poate influența procesul de negocieri”.

Întrebată dacă, în negocieri, Rusia solicită ceva din partea R. Moldova, Natalia Gavrilița susține că „evident. Orice negociere este o înțelegere în privința unor volume, prețuri, condiții. Noi păstrăm această discuție pe dimensiunea economică: câte datorii avem, ce trebuie să plătim, când trebuie să plătim, care este prețul. Astea sunt discuțiile la moment”.

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Detalii aici.

Potrivit ministrului Justiției, restricțiile și împuternicirile prevăzute în Hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență se vor aplica exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Astfel, potrivit documentului, restricțiile nu vor afecta cetățenii R. Moldova.

Aceasta este a treia stare de urgență instituită în R. Moldova. Anterior în R. Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19.