Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Țările UE au aprobat planul…

Țările UE au aprobat planul de reducere coordonată a consumului de gaze naturale – Reuters

Sursa foto: Reuters

Țările Uniunii Europene au aprobat marți, 26 iulie, un plan de urgență privind reducerea coordonată a consumului de gaze naturale, transmite Reuters.

Europa se va confrunta cu o presiune sporită a gazelor începând de miercuri, 27 iulie, când compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.

În condițiile în care mai multe țări din UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor rusești, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să se pregătească economisind gazul și stocându-l pentru iarnă, de teama că Rusia va întrerupe complet fluxurile drept represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.

Miniștrii energiei au aprobat propunerea Comisiei Europene ca toate țările UE să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% în perioada august-martie. Reducerile ar putea deveni obligatorii în cazul unei urgențe în materie de aprovizionare, dar țările au convenit să scutească numeroase țări și industrii, după ce unele guverne s-au opus propunerii inițiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va demonstra președintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în fața ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.

„Nu ne veți diviza”, a declarat Habeck.

Ungaria a fost singura țară care s-a opus acordului, au declarat doi oficiali UE.

Compania Gazprom a pus ultima reducere pe seama necesității de a opri funcționarea unei turbine – un motiv respins de șeful UE pentru energie, Kadri Simson, care a calificat mișcarea drept „motivată politic”.