Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia susține că nu se…

Rusia susține că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga: „Nu putem lua în considerare această decizie”

Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga prin care i s-a cerut Rusiei să suspende ofensiva în Ucraina. Declarația a fost făcută de Dmytro Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, scrie Interfax.

„Nu, nu putem lua în considerare această decizie. Nu poate exista un acord”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

CIJ anunță că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi a cerut Curţii să ordone încetarea imediată a ostilităţilor.

Rusia a boicotat audierile la 7 martie şi 8 martie. Însă, într-un document scris, Moscova a respins competenţa curţii cu privire la speţa prezentată de Ucraina, conform Agerpres.