Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia respinge acuzațiile că ar…

Rusia respinge acuzațiile că ar fi responsabilă de distrugerea barajului din Kahovka

Sursa foto: Українська правда

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Drmitri Peskov, susține că lovitura asupra hidrocentralei de la Kahovka a fost efectuată de Ucraina pentru a lăsat Crimeea ocupată fără apă. Potrivit lui Peskov, „Ucraina trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru consecințele acestei situații”, în contextul în care distrugerea barajului a fost „ordinată de regimul de la Kiev”.

„Rusia respinge categoric acuzațiile de sabotaj la hidrocentrala Kahovka, autoritățile ucrainene poartă întreaga responsabilitate”, a declarat Peskov, citata de presa rusă.

Peskov susține că atacul asupra centralei hidroelectrice de la „Kahovka a fost ordonat de Kiev, astfel încât Ucraina trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru consecințele acestei situații”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului crede că unul dintre obiectivele „atacului ucrainean asupra centralei este de a lăsa Crimeea fără apă”, aprovizionarea cu apă a canalului din nordul Crimeei fiind redusă.

Kievul a anunțat că în noaptea de 6 iunie 2023 Rusia a aruncat în aer barajul centralei de la Kahovka. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că distrugerea barajului pune în pericol mii de civili și provoacă daune grave mediului. Potrivit lui Stoltenberg, „acest act revoltător demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat că „distrugerea infrastructurii civile se califică în mod clar drept o crimă de război – și vom trage la răspundere Rusia”.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean au condamnat distrugerea barajului din Kahovka, menționând că țara noastră este pregătită să acorde asistență ca răspuns la inundații și să sprijine eforturile de atenuare a impactului.

Marți dimineață, 6 iunie, autoritățile ucrainene au anunțat că trupele ruse au aruncat în aer barajul centralei hidroelectrice Kahovka din regiunea Herson. La scurt timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei. Comentând situația de la barajul distrus din Herson, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că, prin astfel de acțiuni, rușii confirmă încă o dată lumii întregi că ar trebui să fie alungați din fiecare colț al pământului ucrainean.

Compania ucraineană de stat Energoatom a anunțat că distrugerea barajului de la Kahovka reprezintă o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele rusești, dar în prezent situația este sub control.

Mai multe localități din regiunea Herson au fost inundate, iar autoritățile ucrainene au anunțat o evacuare masivă a cetățenilor din localităților afectate. Între timp, compania ucraineană de stat „Ukrhidroenergo”, responsabilă de administrarea mai multor hidrocentrale majore din Ucraina, susține că centrala de la Kahovka este complet distrusă și nu mai poate fi reconstruită.

Ministerul ucrainean de Interne anunța că până la ora 11:00 885 de persoane au fost deja evacuate din regiunea Herson după ce rușii au aruncat în aer barajul de la Kahovka.

Localitățile din regiunea Herson care au fost sau riscă să fie inundate. Sursa foto: Unian