Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia intenționează crearea firmelor offshore…

Rusia intenționează crearea firmelor offshore pentru protecția oligarhilor sancționați

Autoritățile ruse intenționează să creeze companii offshore în Rusia pentru a ajuta oligarhii care sunt sancționați, informează novayagazeta, citând ziarul Vedomosti. Aceștia vor achita impozite doar pentru veniturile înregistrate pe teritoriul F. Ruse.

Potrivit sursei citate, în Rusia se planifică crearea a două teritorii cu un regim special – în enclava Kaliningrad și pe insula îndepărtată – Sahalin. Modificările au fost elaborate de Ministerul Dezvoltării Economice și sunt în prezent în acord cu departamentele relevante. Se așteaptă ca acestea să fie adoptate în sesiunea de primăvară.

După cum au clarificat oficialii, proiectul permite transferarea structurilor străine din alte țări în Rusia , inclusiv companiile offshore, păstrând forma lor juridică. În același timp, vor putea obține statutul unei companii internaționale de afaceri, care va permite înregistrarea într-o singură zi și nu va dezvălui informații despre participare și management, a declarat reprezentantul Ministerului Dezvoltării Economice. Potrivit lui, impozitele de la rezidenții din zone vor fi percepute numai pe veniturile primite în Rusia.

La sfârșitul săptămânii trecute, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva a șapte oligarhi ruși, 17 oficiali guvernamentali și 14 persoane juridice. Astfel, activele lor în jurisdicția Statelor Unite sunt înghețate, iar cetățenilor americani le este interzisă intrarea în tranzacții cu acestea. În lista sancțiunilor „oligarhilor” au fost Viktor Vekselberg, Kirill Shamalov, Igor Rothenberg, Andrei Skoch, Suleiman Kerimov, Vladimir Bogdanov și Oleg Deripaska.

Vicepremierul Arkady Dvorkovich a promis că guvernul va sprijini companiile care au căzut sub noi sancțiuni în  SUA.

Foto: National Geographic