Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România vrea să cumpere nave…

România vrea să cumpere nave vânătoare de mine, vehicule amfibii de asalt și elicoptere. Obiectivele Forțelor Navale Române pentru anul 2023

Sursa foto: Forțele Navale Române

Statul Major al Forțelor Navale Române a anunțat că unul din obiectivele pentru anul 2023 ar fi inițierea programului „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”, care ar presupune cumpărarea de submarine, precum și alte programe de achiziții de nave vânătoare de mine, vehicule amfibii de asalt și elicoptere.

„Alături de Programul SIML (Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă), pe termen scurt, Forțele Navale Române acordă o importanță deosebită inițierii programului „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” și achiziționării de nave vânătoare de mine, nave de intervenție pentru scafandri, vehicule amfibii de asalt și de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață. Până la finalizarea acestor programe, continuăm programele de reparații capitale și de modernizare ale platformelor navale aflate în serviciu, pentru a ne îndeplini obiectivele”, se arată într-un comunicat al Statul Major al Forțelor Navale Române.

Obiectivele Forțelor Navale pentru anul 2023 au fost structurate pe trei direcții: dezvoltarea programelor de reparații, modernizare și înzestrare; executarea, în condiții de siguranță, a misiunilor și sarcinilor primite; îmbunătățirea condițiilor de învățământ, instruire și trai ale personalului militar și civil.

„Situația complexă de securitate din regiunea Mării Negre și angajamentele țării noastre față de partenerii din UE și NATO impun adaptarea corespunzătoare a politicii navale naționale”, se mai arată în comunicat.

În luna septembrie 2022, un dragor maritim al forțelor navale române a fost avariat după ce a detonat o mină care plutea în Marea Neagră, în apele teritoriale române. Dragorul fusese trimis în misiune pentru „a neutraliza” respectiva mină marină.

România are în dotare un submarin – „Delfinul”, dar acesta nu mai este folosit de peste 20 de ani. Din 1995. Digi24 scrie că armata română nu a mai investit un leu în submersibilul „Delfinul”. Lung de aproape 70 de metri şi lat de șase, Delfinul a intrat în dotarea armatei române în 1985.