Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacțiile oficialilor europeni după ce…

Reacțiile oficialilor europeni după ce Parlamentul britanic a respins, pentru a doua oară, acordul Brexit

foto: intervio.ro

Mai mulţi oficiali europeni au reacţionat marţi seara, după ce Camera Comunelor din Parlamentul britanic a respins din nou acordul privind Brexit, negociat între premierul Theresa May şi Bruxelles, informează Mediafax.

Uniunea Europeană regretă respingerea Acordului Brexit de către Camera Comunelor, anunţă Preşedinţia Consiliului European, precizând că amânarea Brexit va fi aprobată doar în anumite condiţii.

„Regretăm rezultatul votului din această seară şi suntem dezamăgiţi că Guvernul britanic nu a fost în stare să obţină majoritatea pentru acordul negociat (…). Uniunea Europeană a făcut tot ce este posibil pentru ajungerea la un acord. Date fiind clauzele suplimentare de garantare oferite de UE în decembrie, în ianuarie şi ieri, este greu să spus ce mai putem face. Dacă există vreo soluţie la actualul impas, aceasta poate fi găsită doar la Londra”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Mediafax scrie că premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că „regretă că Parlamentul britanic a luat această decizie, în pofida eforturile Uniunii Europene de a ajunge la cea mai bună înţelegere”.

Cu toate acestea, premierul finlandez Juha Sipila, a afirmat că „rezultatul votului britanic nu poate fi regretat”.

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a afirmat într-un mesaj pe Twitter că este „foarte trist”, iar ministrul austriac pentru afaceri europene, Gernot Blumel, a afirmat de asemenea că ”rezultatul votului de astăzi este neplăcut”.

Proiectul de Acord Brexit, care include noile clauze negociate cu Bruxellesul, a fost respins cu un raport de voturi 391/242, relatează postul Sky News şi cotidianul The Guardian.

În ianuarie, Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit cu un raport de voturi de 432/202.

Premierul Theresa May a declarat că miercuri va supune votului Camerei Comunelor o moţiune care prevede ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit. Dacă această posibilitate va fi respinsă, se va pune oficial problema amânării ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, programată pe 29 martie.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May a anunţat luni seară că obţinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.