Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Război în fază activă”: în…

„Război în fază activă”: în Georgia se pregătește un protest după ce doi muncitori au murit pe un șantier

În baza materialului de pe Jam News

La mijlocul lunii aprilie, la Tbilisi, șase activiști civici vor fi judecați pentru organizarea unui protest. Potrivit portalului Jam News, pe 1 aprilie, în cadrul acțiunilor de protest, activiștii au cerut protecția drepturilor lucrătorilor, după ce pe un șantier de construcție din capitală au decedat doi muncitori.

După ce participanții la protest s-au deplasat pe partea carosabilă și traficul a fost blocat, reprezentanții poliției au încercat sa-i readucă pe trotuar, prin urmare, între manifestanți și poliție s-au iscat îmbrânceli. Poliția a reținut șase persoane, inclusiv pe Vahuști Menabde, reprezentant al Asociației Tinerilor Avocați din Georgia, David Subeliani de la mișcarea „White Noise”, dar și reprezentanți ai Centrului de monitorizare și studiere a drepturilor omului.

La 31 martie, pe bulevardul Ceavceavadze din centrul orașului Tbilisi, doi muncitori au decedat în timpul unor lucrări de întărire a fundației, după ce au fost acoperiți de un mal de pământ. Salvatorii au descoperit cadavrul lui David Abesadze, un tânăr de 26 de ani, iar cadavrul lui Edvard Varișov, în vârstă de 40 de ani, a fost găsit după opt ore de la incident.

Beca Peradze, șeful Departamentului pentru inspectarea condițiilor de muncă din cadrul Ministerului Sănătății din Georgia, a declarat că, inițial, în cadrul unei cercetări efectuate pe șantierul de construcție, n-au fost depistate încălcări ale normelor de siguranță.

Potrivit acestuia, „pe șantierul de construcție au fost depistate mecanisme, construite din tufari, precum și goluri neîngrădite, care imediat au captat atenția”. Pe de altă parte, șeful Departamentului a declarat că este prematură constatarea motivelor care au provocat alunecările de pământ. În prezent, lucrările pe șantierul din centrul capitalei sunt suspendate.

În prezent nu există date oficiale privind numărul deceselor la locul de muncă pentru anul 2019, dar incidentele cauzate de încălcări ale normelor de siguranță devin în Georgia o regularitate.

În luna martie, în afară de ultimul incident, doi lucrători au decedat după ce au căzut de la înălțime de pe un șantier de construcție din capitală. În februarie, tot în Tbilisi, un alt muncitor a decedat în urma unui incident la locul de muncă.

Conform datelor pentru anul 2018, la locul de muncă s-au accidentat 199 de persoane, dintre care 59 au decedat. În perioada anilor 2011-2018, 1081 de persoane au suferit accidente la locul de muncă, iar 376 au decedat.

Citiți continuare pe ZdG

Traducere: Nicolae GALAJU