Rada de la Kiev a aprobat proiectul de lege privind contracararea bullying-ului

Material de pe Hromadske

Deputații Radei Supreme au adoptat în a doua și ultima lectură Proiectul de Lege nr. 8584, care definește noțiunea de bullying și introduce răspundere administrativă pentru aceasta. Adoptarea documentului a fost susținută de 228 de deputați.

Proiectul de lege definește bullying-ul ca „violență, agresiune morală sau fizică în orice formă, sau oricare alte fapte comise cu scopul de a provoca frica, anxietatea, de a supune persoana intereselor sale, fapte cu semne conștiente de maltratare”.

Legea prevede o amendă pentru bullying și pentru tăinuirea de către lucrătorii instituțiilor de învățământ a cazurilor de maltratare.

De asemenea, proiectul propune de a obliga instituțiile de învățământ să afișeze reguli de comportament și instrucțiuni de contracarare a agresiunii și de depunere a plângerilor în cazurile de bullying.

Ombudsmanul din educație va avea dreptul de a primi și verifica informații, statistici privind cazurile de bullying și reacțiile din partea instituțiilor de învățământ.

În nota informativă deputații fac referire la un sondaj al Fondului pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF), în care se spune, că aproximativ 67% din copiii din Ucraina s-au confruntat cu bullying-ul din partea semenilor lor. În afară de aceasta, potrivit sondajelor de opinie, un sfert din elevii ucraineni se consideră victime ale bullying-ului. 40% din elevi s-au confruntat cu agresiune în cercurile lor, ei nu anunță părinții despre cazurile de maltratare, iar 44% nu întreprind nimic împotriva bullying-ului, la fel de teamă să nu devină victime ale agresiunilor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Doamna din fotografie, care plânge din cauza bullying-ului este președinta fundaţiei Open Dialog, Ludmila Kozlovska. Da de bullying se face vinovat procurorul pentru cauze speciale de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale Denis Rotaru. Da-n spatele
    procurorului Denis Rotaru se asflă stăpânul absolut al R.M., Măria Sa, tavarișci Talpa Iadului Plahotniuk, care speră, ca astfel să mai ghigosească cât de cât în prag de alegeri dreapta antioligarhică de la noi.

    *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *