Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prima centrală nucleară plutitoare a…

Prima centrală nucleară plutitoare a Rusiei, numită și „Cernobîlul pe gheață”, a ajuns la destinaţie

Foto: digi24.ro

Prima centrală nucleară plutitoare a Rusiei a ajuns la punctul final al destinaţiei sale din Extremul Orient, după o călătorie de trei săptămâni şi de 5.000 de kilometri, a anunţat sâmbătă Corporaţia pentru Energie Nucleară a Federaţiei Ruse, Rosatom, transmite Digi24.

Centrala a plecat în 23 august din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentată cu combustibil nuclear, în direcţia Pevek, mic oraş din Siberiaâ.

Ambarcațiunea de 21.000 de tone fără motoare proprii, a fost tractată de mai multe nave de-a lungul călătoriei sale. Centrala nucleară plutitoare este compusă din două reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare.

Ajunsă la Pevek, ea va fi racordată la reţeaua energetică locală şi ar urma să devină operaţională până la sfârşitul acestui an. Chiar dacă populaţia acestui mic oraş din Siberia nu depăşeşte 5.000 de locuitori, viitoarea centrală nucleară va putea acoperi consumul a 100.000 de persoane şi este destinată în special să alimenteze cu electricitate platformele petroliere din regiune, în contextul în care Rusia vrea să extindă exploatarea hidrocarburilor din zona Arctica.

Asociaţiile pentru protecţia mediului critică de mai mulţi ani pericolul reprezentat de o centrală nucleară plutitoare, pe care o califică drept „Cernobîl pe gheaţă” sau „Titanic nuclear”.

Foto: digi24.ro