Cum poate fi pedepsit un candidat la prezidențialele din Ucraina pentru „agitație electorală în ziua alegerilor”?

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, până la ora 15.00, aproximativ 44% dintre alegători și-au exprimat dreptul la vot. Ambii candidați la prezidențiale și-au exercitat dreptul la vot transmite hromadske.ua.   

Petro Poroșenko, actualul președinte al Ucrainei, s-a arătat mândru de modul în care sunt organizate actualele alegeri. Acesta a menționat că este important ca cetățenii să voteze cu înțelepciune: „pentru că nu e amuzant”.

„Nu contează cine va fi ales președinte, mai important este strategia și calea pe care va continua să meargă statul ucrainean. Este foarte important să nu pierdem țara”, a adăugat Poroșenko.

Volodimir Zelenski, după ce a votat, le-a povestit jurnaliștilor despre „dimineața minunată” de care a avut parte – copii, cafea și Eminem, pentru dispoziție și stare de spirit.
Actorul de comedie a arătat jurnaliștilor buletinul său de vot, fiind vizibilă opțiunea sa electorală, ceea ce constituie o încălcare. Prin urmare cazul său a fost documentat de către organele de drept și riscă o amendă cuprinsă între 510–850 de hrivne (19-32 de dolari SUA).

Conform datelor oficiale, în prima rundă electorală, pentru candidatul Volodimir Zelenski au votat 30,24% dintre alegători, iar actualul președinte Petro Poroșenko a primit 15,95% de voturi.

Rezultatele oficiale celui de-al doilea tur vor fi anunțate până la 4 mai, iar până la 3 iunie, noul președinte ales va prelua oficial mandatul.

Foto: Anastasia Vlasova/hromadske.ua


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Daca ar fi dupa zakon, sar putea, da nu se va intimpla nimic, ca o sa fie ca la noi … pe cine o pedepsit cariva, ca o facut agitatie pentru Dodo sau plaha ?!!! Astai si acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *