Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Partidul „Visul Georgian” ar fi…

Partidul „Visul Georgian” ar fi utilizat resurse administrative la alegerile prezidențiale

Material de pe kavkaz-uzel

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Georgia s-a desfășurat într-un mediu competitiv, cu toate acestea observatorii internaționali au remarcat multiple cazuri de utilizare a resurselor administrative.

Alegerile prezidențiale din Georgia au avut loc pe 28 octombrie. După procesarea a 99,95% din buletinele de vot, diferența dintre candidatul independent Salome Zourabichvili pe care a susținut-o Partidul „Visul Georgian” și Grigol Vashadze, candidatul partidului de opoziție „Mișcarea Unității Naționale” a constituit mai puțin de unu la sută. Deoarece niciunul dintre candidați nu a acumulat 50%, Comisia Electorală Centrală a Georgiei a anunțat turul doi de scrutin, care trebuie să aibă loc nu mai târziu de data de 2 decembrie.

Partidul de guvernământ „Visul Georgian”a calificat alegerile drept pașnice și liniștite, în timp ce partidul „Mișcarea Unității Naționale” a raportat despre impedimentele cu care s-au confruntat susținătorii săi în trei orașe de peste hotare. Reprezentanții unor organizații neguvernamentale de asemenea au raportat despre numeroase încălcări în procesul de votare, inclusiv despre coruperea alegătorilor, iar poliția georgiană cercetează șapte incidente.

Alegerile prezidențiale din Georgia au fost organizate „la cel mai înalt nivel și într-un mediu competitiv”, cu toate acestea, observatorii internaționali au remarcat numeroase cazuri de utilizare a resurselor administrative, se spune într-un raport comun al reprezentanților misiunilor OSCE, APCE, Adunării Parlamentare a NATO și Parlamentului European.

„Candidații au avut posibilitatea să desfășoare liber campaniile electorale, iar alegătorii au putut vota în ciuda faptului că au fost observate multiple cazuri de utilizare a resurselor administrative și de implicare în campania electorală a funcționarilor de rang înalt, care reprezintă partidul de guvernământ”, se spune în documentul în limba engleză, publicat pe 29 octombrie, pe siteul OSCE.

În concluzia misiunilor de observatori se menționează de asemenea, că „caracterul polarizat al mass-mediei private, retorica acidă, precum și lipsa evaluării analitice a evenimentelor a diminuat capacitatea alegătorilor de a face o alegere bine chibzuită”, precizează „Novosti-Gruzia” cu referire la raportul menționat.

Sursa: kavkaz-uzel