ONU respinge propunerea Rusiei de a condamna atacul asupra Siriei. Doar două țări i-au susținut pe ruși

Consiliul de Securitate al ONU a votat împotriva propunerii Rusiei de a condamna atacul din Siria, la reuniunea de sâmbătă, care a fost tensionată. Statele Unite au anunțat că sunt pregătite să atace din nou, în timp ce ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Franţa, Marea Britanie şi SUA de „huliganism diplomatic”, transmite Digi24.ro.

Statele Unite sunt pregătite să atace din nou dacă guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad va folosi iar arme chimice, a spus ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, la reuniunea Consiliului de Securitate, la care a fost respinsă o rezoluţie a Rusiei care propunea condamnarea atacului din Siria, scrie Reuters, citată de News.ro. Doar trei ţări – Rusia, China şi Bolivia – au susţinut rezoluţia Moscovei care cerea condamnarea „agresiunii” din partea SUA şi a aliaţilor săi împotriva Siriei. Opt membre au votat împotriva rezoluţiei, iar patru – Etiopia, Kazahstan, Peru şi Guinea Ecuatorială – s-au abţinut, mai scrie Digi24.ro.

Pentru a fi adoptat, un proiect de rezoluţie are nevoie de nouă voturi pentru şi niciun veto din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliul de Securitate – SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie.

„Suntem încrezători că am afectat programul de arme chimice al Siriei. Suntem pregătiţi să menţinem această presiune dacă regimul sirian este atât de iresponsabil, încât să ne testeze determinarea. Dacă se vor folosi aceste gaze toxice din nou, Statele Unite sunt pregătite”, a declarat Nicky Haley, ambasadoarea SUA la ONU

La rândul său, ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Karen Pierce, a afirmat în cadrul întrunirii că au existat „limite clare” în atacul aliaţilor şi că a fost vorba de o măsură luată pentru a se evita scăparea de sub control a situaţiei. Pierce a subliniat și că mai multe încercări de a trage la răspundere regimul sirian în cadrul Consiliului au fost oprite din cauza „obiecţiilor şi opoziției Rusiei”. Pierce a încheiat afirmând: „Nu voi primi lecţii privind dreptul internaţional de la Rusia”.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, declarase că atacul aliaţilor contra Siriei a fost „o agresiune” împotriva unui stat suveran. Nebenzia a acuzat Marea Britanie, Franţa şi SUA de „huliganism diplomatic” şi că au încălcat dreptul internaţional.  „Prin acţiunile lor, Statele Unite înrăutăţesc situaţia umanitară catastrofală din Siria şi provoacă suferinţă civililor. De fapt, SUA sunt susținătorii teroriştilor care au chinuit poporul sirian timp de şapte ani, ducând la valul de refugiaţi care au părăsit această ţară. Escaladarea situaţiei din Siria este distructivă pentru întreg sistemul relaţiilor internaţionale. Este huliganism în relaţiile internaţionale şi nu huliganism la scară mică, dat fiind că vorbim despre puteri nucleare majore”. 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel către toţi membrii Consiliului de Securitate să dea dovadă de calm şi să evite ca situaţia să scape de sub control. Guterres a precizat şi că inspectori din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice se află în Siria şi vor începe să analizeze locul atacului chimic de săptămâna trecută.

În zorii zilei de sâmbătă, 14 aprilie, rachetele lansate în cadrul unei operaţiuni declanşate de SUA, Marea Britanie şi Franţa, au vizat baze militare şi centre de cercetare ştiinţifică  din Damasc, având menirea să distrugă programul de arme chimice al Siriei.

Foto: Guliver/Getty Images

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Ilie

    cei ce nu au fost de aord cu Rusia sunt COLONII ale caror bastinasi au fost exterminati de colonialistii britanici si francezi…invatati istoria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *