Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ONU avertizează asupra unei crize…

ONU avertizează asupra unei crize mondiale iminente a apei: Lumea „merge orbește pe o cale periculoasă de supraconsum”

Sursa foto: GETTY IMAGES

Un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a avertizat asupra unei crize mondiale iminente a apei și a unui „risc iminent” de penurie din cauza supraconsumului și a schimbărilor climatice. Potrivit raportului ONU, publicat pe 22 martie, lumea „merge orbește pe o cale periculoasă de supraconsum”.

Publicarea raportului are loc înainte de primul summit major al ONU privind apa din 1977 încoace. Mii de delegați vor participa la reuniunea de trei zile de la New York, care începe miercuri, 22 martie.

„Există o nevoie urgentă de a stabili mecanisme internaționale puternice pentru a împiedica criza globală a apei să scape de sub control. Apa este viitorul nostru comun și este esențial să acționăm împreună pentru a o împărți în mod echitabil și a o gestiona în mod durabil”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

La nivel mondial, două miliarde de oameni nu au apă potabilă și 3,6 miliarde nu au acces la instalații sanitare gestionate în condiții de siguranță, potrivit raportului ONU..

Se preconizează că populația urbană globală care se confruntă cu lipsa apei se va dubla, de la 930 de milioane de persoane în 2016 la 1,7-2,4 miliarde de persoane în 2050. Secetele prelungite afectează, de asemenea, ecosistemele, cu consecințe grave atât pentru speciile de plante, cât și pentru cele de animale, se arată în raport.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că apa este secătuită de „utilizarea nesustenabilă, poluarea și încălzirea globală necontrolată”. Raportul, publicat de UN Water și Unesco, avertizează că „penuria de apă devine endemică” din cauza consumului excesiv și a poluării, în timp ce încălzirea globală va spori penuria sezonieră de apă atât în zonele cu apă din abundență, cât și în cele deja afectate.

Richard Connor, autorul principal al raportului, a declarat pentru BBC că aproximativ 10% din populația globală „trăiește în prezent în zone cu un stres hidric ridicat sau critic”. „În raportul nostru, spunem că până la 3,5 miliarde de oameni trăiesc în condiții de stres hidric cel puțin o lună pe an”, a declarat Richard Connor.

Apa ar trebui să fie „gestionată ca un bun comun, nu ca o marfă”

Într-adevăr, apa ar trebui să fie „gestionată ca un bun comun, nu ca o marfă”, a declarat marți, într-o declarație comună, un grup de 18 experți independenți și raportori speciali ai ONU.

„Este timpul să oprim o abordare tehnocratică a apei și să luăm în considerare ideile, cunoștințele și soluțiile popoarelor indigene și ale comunităților locale care înțeleg ecosistemele acvatice locale pentru a asigura durabilitatea agendei privind apa”, au spus ei.

Conform experților, „transformarea apei în marfă va deraia realizarea va împiedica eforturile de rezolvare a crizei globale a apei”.