Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O instanță din Rusia respinge…

O instanță din Rusia respinge acțiunea intentată de mama lui Alexei Navalnîi. Femeia s-a plâns că fiului său nu i-a fost acordată asistență medicală corespunzătoare

Sursa: Reuters

Instanța de judecată din orașul Labytnang, din districtul autonom Iamalia-Neneția, a respins acțiunea intentată de mama fostului opozant rus Alexei Navalnîi împotriva Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN) din Rusia, pentru acordarea necorespunzătoare de asistență medicală fiului său, care s-a stins din viață pe 16 februarie 2024, transmite publicația independentă din Rusia, Meduza.

Judecătorii ruși susțin că reclamantul în acest caz nu poate fi decât Navalnîi însuși, a declarat Ivan Zhdanov, unul dintre asociații celui mai vehement critic al Kremlinului decedat în colonia „Lupul polar”.

„Alexei Navalnîi a intentat de mai multe ori procese cu privire la acordarea necorespunzătoare de îngrijiri medicale. Procesele au fost respinse. Acum a fost ucis, procesul a fost refuzat cu formulări batjocoritoare”, a menționat directorul Fundației anticorupție (FBK), fondată de Navalny.

Moartea lui Alexei Navalnîi

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie 2024, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său.

Trupul neînsuflețit al opozantului s-a aflat la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Mamei lui Alexei Navalnîi, Liudmila, i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului său la aproape o săptămână de la decesul acestuia. Femeia a anunțat că anchetatorii ruși plănuiau să-i îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și a declarat că nu este de acord cu acest lucru. Ulterior, după mai multe solicitări și apeluri către organizații neguvernamentale, corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei.

Navalnîi a fost înmormântat pe 1 martie la Moscova. Rândurile kilometrice de ruși și reprezentanți ai așa-ziselor forțe de ordine au fost fotografiate la biserica din Marino, dar și la cimitir.