Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O femeie împreună cu cei…

O femeie împreună cu cei șapte copii ai săi au fost repatriați în Ucraina din Siria. Timp de doi ani, au trăit într-o tabără de refugiați, după ce au scăpat de Statul Islamic

Material de pe Zaborona

În seara zilei de 15 iunie un avion cu o cetățeană ucraineană și cei șapte copii ai ei a ajuns la Kiev. Familia a fost repatriată dintr-o tabără de refugiați din Siria. Amina, originară din Crimeea, a așteptat acest lucru mai bine de doi ani — rudele au luptat pentru întoarcerea ei. Aceasta este cea de a doua operațiune specială pentru repatrierea cetățenilor ucraineni. Zaborona relatează despre Amina și despre cauzele care împiedică cetățenii ucraineni să revină acasă.

Amina și copiii ei

Amina locuia în Crimeea înainte ca Rusia să anexeze peninsula. După anexarea din 2014, s-a mutat la Lvov și, la scurt timp, a plecat în Turcia. În acel moment, războiul civil din Siria vecină era deja în toi, iar majoritatea teritoriilor fuseseră capturate de organizația teroristă Statul Islamic. Curând, Amina și-a luat copiii și a spus familiei că s-a stabilit într-un loc nou. După aceasta, legătura lor cu ea s-a întrerupt. Mai târziu s-a aflat, că soțul a forțat-o să meargă cu el pe teritoriul controlat de teroriști.

„Ea și copiii ei au încercat să plece de acolo când au început luptele active, dar nu au putut găsi o cale sigură. Orice încercare de evadare se putea sfârși cu pedeapsa cu moartea”, spune pentru Zaborona Fatima Boiko, mătușa Aminei și activistă a unui grup de rude care încearcă să repatrieze familiile lor din taberele de refugiați sirieni. „Soțul ei a fost ucis pentru că a pus întrebări incomode [conducerii militare ISIS]”.

Amina a ajuns într-o tabără de văduve. După ce Statul Islamic a fost învins în Siria în 2019, ea și copiii ei au ajuns în tabăra Al-Hol, iar un an mai târziu a fost mutată în tabăra Roj. Al-Khol și Roj sunt tabere de tip închis din nord-estul Siriei, unde trăiesc în principal familiile membrilor Statului Islamic. Taberele sunt controlate de luptătorii Kurdistanului de Vest. Teritoriul taberei este înconjurat de sârmă ghimpată, există paznici înarmați peste tot și ieșirile în afară sunt strict interzise. Zaborona a scris mai multe despre viața din Al-Khol și Roj.

„Nepoata mea m-a sunat din tabără și mi-a spus: – Ajutor, murim aici. Timp de câteva zile nimic n-am mâncat, suntem nevoiți să mâncăm iarbă și să bem din băltoace”, adaugă Fatima Boiko.

A doua operațiune specială

În noaptea de 15 spre 16 iunie, Amina și copiii ei au fost transferați de la Aeroportul Erbil (Kurdistanul Irakian) la Aeroportul Zhuliany. După cum a declarat Roman Mașoveț, șeful adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei, operațiunea specială a fost coordonată „direct” de Președintele Vladimir Zelensky. La aceasta au participat serviciile speciale ucrainene (Direcţia Principală de Informații a Ministerului Apărării) și diplomați. Potrivit informațiilor din surse de la Zaborona, ministrul adjunct de externe Emine Dzhaparova a fost responsabilă pentru operațiunea specială. Reprezentanții autorităților Kurdistanului Irakian au oferit ajutorul necesar — au transferat-o pe Amina și copiii ei dintr-o tabără siriană la Erbil.

După cum a declarat Vadim Skibitsky, reprezentantul Direcţiei Principale de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Amina își va restabili cetățenia Ucrainei și va fi verificată de poliție și serviciile speciale.
În prezent, în tabăra Roj, unde s-a aflat și Amina, mai este o ucraineană și doi copii, iar în tabăra Al-Khol — opt femei și 19 copii. Ei au luat legătura cu oficialitățile și au cerut repatrierea.

Anterior, pe 31 decembrie 2020, nouă cetățeni au fost repatriați în Ucraina. Printre ei au fost două femei și șapte copii – membri ucraineni ai familiilor luptătorilor ISIS, care au fost evacuați din taberele siriene. Biroul președintelui, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării au declarat că operațiunea a avut succes, iar celor repatriați li s-a promis o reabilitare completă. Dar realitatea a fost diferită: de fapt, în acea seară, nu 9, ci 49 de persoane trebuiau să se întoarcă în Ucraina. Zaborona a relatat detaliat despre acest lucru.

În aprilie 2021, Organizația Internațională pentru Drepturile Omului Human Rights Watch a raportat că autoritățile regionale siriene dețin ilegal aproximativ 40 de femei și copii ucraineni în taberele de refugiați. În total, aproximativ 43 de mii de străini se află în aceste tabere. Autoritățile siriene îi țin, deoarece îi suspectează de legături cu organizația teroristă Statul Islamic. În afară de cetățeni ucraineni, acolo se află și cetățeni din Rusia, Germania, Franța, Kazahstan, Kârgâzstan și alte țări.