Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noile rapoarte prezintă primul indiciu…

Noile rapoarte prezintă primul indiciu semnificativ despre cine ar fi fost responsabil pentru atacul asupra conductelor Nord Stream

Sursa foto: Reuters

Oficialii ai SUA vin cu noi informații în cazul atacului asupra gazoductelor Nord Stream din luna septembrie a anului trecut. Aceștia sugerează că de vină ar fi un grup pro-Ucraina, compus probabil din ucraineni sau ruși, dar nu există concluzii ferme, a raportat marți New York Times.

Oficialii au spus că nu au nicio dovadă că președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei sau locotenenții săi de top au fost implicați în operațiune sau că făptașii ar fi acționat la îndrumarea vreunui oficial al guvernului ucrainean.

Atacul asupra conductelor de gaze naturale, care leagă Rusia de Europa de Vest, a alimentat speculațiile publice cu privire la cine era de vină.

Ucraina și aliații săi au fost văzuți de unii oficiali ca având cel mai logic motiv de a ataca conductele. Ei s-au opus proiectului de ani de zile, numindu-l o amenințare pentru securitatea națională. Oficialii guvernului ucrainean și ai serviciilor de informații militare spun, pe de altă parte, că nu au avut niciun rol în atac și nu știu cine l-a comis.

După publicarea informațiilor, Mykhailo Podolyak, consilierul principal al lui Volodymyr Zelensky, a venit cu o reacție. Acesta a scris într-o postare pe Twitter că Ucraina „nu are nimic de-a face cu accidentul de la Marea Baltică”. El a adăugat că nu are informații despre „grupurile de sabotaj” pro-ucrainene.

Analiza informațiilor nou colectate de către SUA sugerează că aceștia erau oponenții lui Vladimir Putin, dar nu specifică cine au fost membrii grupului sau cine a condus sau a plătit operațiunea. Oficialii au refuzat să dezvăluie natura informațiilor, modul în care acestea au fost obținute sau orice detalii despre puterea dovezilor pe care le dețin. Ei au spus că nu există concluzii ferme în acest sens, lăsând deschisă posibilitatea ca operațiunea să fi fost efectuată în afara registrelor de către o forță de proxy cu legături cu guvernul ucrainean sau cu serviciile sale de securitate.

Inițial se specula că Rusia ar fi stat în spatele atacului, mai ales având în vedere priceperea sa în operațiunile submarine, deși nu este clar ce motive ar avea Kremlinul să saboteze conductele, odată ce acestea au fost o sursă importantă de venituri și un mijloc pentru Moscova de a exercita influență asupra Europei. Totuși, nu au fost identificate dovezi care să confirme implicarea Rusiei.

Oficialii care au analizat informațiile au mai declarat că nu au fost implicați cetățeni americani sau britanici.

Nord Stream 2 este o conductă de gaz natural de 1.234 kilometri din Rusia către Germania, care trece prin Marea Baltică, fiind un proiect finanțat de Gazprom și mai multe companii energetice europene. În septembrie 2022 seismologii au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream. Ulterior, anchetatorii suedezi au găsit urme de explozibili în locul unde au fost avariate gazoductele Nord Stream, confirmând că a avut loc un sabotaj.