Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Seismologii suedezi raportează explozii puternice…

Seismologii suedezi raportează explozii puternice subacvatice în apropierea conductelor Nord Stream, în timp ce gazul rusesc continuă să se scurgă în Marea Baltică – VIDEO

Radiodifuzorul național suedez SVT raportează că seismologii au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore.

Într-un raport publicat în ultimele minute, se spunea: SVT poate dezvălui că stațiile de măsurare din Suedia și Danemarca au înregistrat luni explozii subacvatice puternice în aceeași zonă cu scurgerile de gaz.

„Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii”, spune Björn Lund, lector în seismologie la Rețeaua Națională Seismică Suedeză, SNSN.

Prima explozie a fost înregistrată la ora 2:03 în noaptea de luni, iar a doua la 19:04 luni seara. Avertismentele privind scurgerile de gaz au venit de la administrația maritimă la ora 13:52, respectiv 20:41, luni, după ce navele au detectat bule la suprafață.

SVT a obținut coordonatele exploziilor măsurate și acestea se află în aceeași zonă în care au fost înregistrate scurgerile de gaze. Sursa l-a citat în continuare pe Lund spunând despre măsurători: „Puteți vedea clar cum valurile sar de la fund la suprafață. Nu există nicio îndoială că a fost o explozie. Am avut chiar și o stație în Gnosjö care a preluat asta.”

Țările europene s-au mobilizat marți pentru a investiga scurgerile inexplicabile a două gazoducte rusești care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice de la invazia Rusiei în Ucraina.

Experții, dar și Rusia, care a construit rețeaua, au declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea unui sabotaj, scrie Reuters.

Autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere, care a determinat Danemarca să restricționeze transportul maritim pe o rază de cinci mile marine.