Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Anchetatorii suedezi au găsit urme…

Anchetatorii suedezi au găsit urme de explozibili în locul unde au fost avariate gazoductele Nord Stream

Sursa foto: Reuters

Anchetatorii suedezi au găsit urme de explozibili în locul unde au fost avariate gazoductele Nord Stream, confirmând că a avut loc un sabotaj, a declarat vineri, 18 noiembrie, un procuror. Autoritățile suedeze și daneze investighează patru găuri în gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică și care au devenit un punct sensibil în criza din Ucraina, în contextul în care aprovizionarea cu gaze în Europa este deficitară, relatează Reuters.

Luna trecută, autoritățile din Danemarca au declarat că o anchetă preliminară a arătat că scurgerile au fost cauzate de explozii puternice.

„Analizele care au fost efectuate acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele care au fost recuperate”, a declarat autoritatea suedeză de urmărire penală, adăugând că aceste constatări stabilesc că incidentul este un „sabotaj grav”.

Aceasta a precizat că ancheta în curs de derulare va stabili dacă va fi posibilă identificarea celor responsabili.

Cooperarea cu autoritățile din Suedia, precum și din alte țări, a decurs foarte bine, a declarat procurorul principal Mats Ljungqvist. Biroul procurorului a refuzat să facă alte comentarii, inclusiv cu privire la ce explozibili se crede că au fost folosiți pentru a deteriora conductele.

Rusia va aștepta până când se va face o evaluare completă a pagubelor înainte de a decide cu privire la reparații, dacă va fi cazul, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Însuși faptul că au început deja să vină date în favoarea confirmării unui act subversiv sau a unui act terorist confirmă încă o dată informațiile pe care le are partea rusă”, a declarat Peskov.

Pe 27 septembrie, țările europene s-au mobilizat pentru a investiga scurgerile inexplicabile a două gazoducte rusești care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice de la invazia Rusiei în Ucraina.

Experții, dar și Rusia, care a construit rețeaua, au declarat că nu putea fi exclusă posibilitatea unui sabotaj.

Anterior, autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere, care a determinat Danemarca să restricționeze transportul maritim pe o rază de cinci mile marine.