Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul rus de Interne l-a…

Ministerul rus de Interne l-a dat în căutare pe judecătorul Curții Penale Internaționale care a emis un mandat de arest în privința lui Putin

Ministerul rus de Interne l-a inclus pe lista persoanelor căutate pe Sergio Gerardo Hugalde Godinez, unul dintre judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, care a emis mandatul de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al ombudsmanului pentru copii, Maria Lvova-Belova, scrie Meduza.io.

TASS, agenția de știri de stat rusă, scrie că a atras atenția asupra unei cărți de vizită cu numele lui Sergio Gerardo Hugalde Godinez. Din fișă rezultă că Godinez este căutat în temeiul unui articol penal, dar nu se specifică în temeiul căruia. De asemenea, în fișă, sexul judecătorului este marcat ca fiind de sex feminin.

Comisia de anchetă a deschis un dosar împotriva lui Godinez, a colegilor săi Tomoko Akane și Rosario Salvatore Aitala, precum și a procurorului CPI Karim Ahmad Khan. Aceștia sunt acuzați pentru că „au urmărit cu bună știință o persoană nevinovată și că au pregătit un atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin protejat la nivel internațional”.

Anterior, Ministerul de Interne a anunțat că sunt căutați președintele Curții Penale Internaționale, Piotr Hofmanski, adjunctul său Luz del Carmen Ibañez Carranza și judecătorul Bertram Schmitt.

Împotriva procurorului CPI, Karim Khan, este căutat în Rusia, există un dosar penal în temeiul articolelor privind tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate cu bună știință, combinat cu acuzația ilegală de comitere a unei infracțiuni deosebit de grave și pregătirea unui atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecție internațională, în scopul complicării relațiilor internaționale.

Camera preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga a emis, pe 17 martie, un mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și a Mariei Lvova-Belova.

Pe site-ul CPI era specificat că, în conformitate cu articolele Statutului de la Roma, Putin este suspectat de crimă de război, mai exact – de transferul ilegal și deportarea populației, inclusiv a copiilor, din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia. Potrivit Curții, crimele au fost comise pe teritoriile ocupate cel puțin din 24 februarie 2022.