Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ O rachetă balistică rusă…

VIDEO O rachetă balistică rusă a lovit un spital din regiunea Donețk: patru decese și 10 persoane rănite

O rachetă balistică rusă care transporta o muniție cu dispersie a lovit chiar în fața unui spital din Vuhledar, un oraș din regiunea Donețk, controlată de guvernul ucrainean, pe 24 februarie 2022, transmite Human Rights Watch. Atacul a ucis patru civili și a rănit alți 10, dintre care șase lucrători din domeniul sănătății. Spitalul, o ambulanță și mai multe vehicule civile au fost deteriorate.

Human Rights Watch a intervievat prin telefon un medic și un oficial de la spital, și au obținut numele celor care au fost răniți și uciși, și au împărtășit fotografii cu doi dintre morți. Human Rights Watch a verificat, de asemenea, fotografii postate pe rețelele de socializare sau trimise direct de personalul spitalului, care arată daunele atacului, inclusiv două cadavre și rămășița armei care a fost folosită, aparent, o rachetă balistică Tochka din seria 9M79 cu un grup 9N123.

„Acest atac dur a ucis și rănit civili și a deteriorat un spital”, a declarat Steve Goose, directorul de arme al Human Rights Watch. „Forțele ruse ar trebui să înceteze să mai folosească muniții cu dispersie și să pună capăt atacurilor ilegale cu arme care ucid și mutilează fără discernământ”.

Medicul-șef al spitalului, Natalia Sosyura, a descris atacul: „Eram la primul etaj al clădirii noastre cu două etaje. Am auzit o explozie puternică afară, am fugit pe hol. Din fericire, nu am avut mulți pacienți. Era în jurul orei 10:30 dimineața. Am căzut cu toții la podea”

Un tratat internațional interzice munițiile cu dispersie din cauza efectului lor larg răspândit fără discriminare și a pericolului de lungă durată pentru civili. Munițiile cu dispersie explodează de obicei în aer și trimit zeci, chiar sute, de bombe mici peste o zonă de dimensiunea unui teren de fotbal. De multe ori, submunițiile cluster nu reușesc să explodeze la impactul inițial, lăsând rămășițe care acționează ca mine terestre. Rusia și Ucraina nu se numără printre cele 110 state părți semnatare ale tratatul de interdicție.