Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri prezidențiale în Lituania

Alegeri prezidențiale în Lituania

În această duminică, lituanienii au ieșit la urnele de vot pentru a alege unul dintre cei nouă candidați la funcția de președinte al țării, informează Deutsche Welle.

Potrivit aceleiași surse, sondajele prezic că trei candidați au șanse reale de a învinge în cursa prezidențială. Este vorba despre fostul ministru de finanțe, Ingrida Simonyte, economistul Gitanas Nauseda și prim-ministrul Lituaniei, Saulius Skvernelis.

Deutsche Welle mai notează că Ingrida Simonyte este populară printre alegătorii urbani educați, în timp ce politica populistă a lui Saulius Skvernelis face apel la alegătorii din mediul rural. Pe de altă parte, Gitanas Nauseda încearcă să apeleze la decalajul dintre bogați-săraci din fosta republică sovietică.

În cazul în care nici un candidat nu va câștiga o majoritate absolută în primul tur al alegerilor, cei doi candidați se vor confrunta pe 26 mai. Actualul președinte al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, urmează să plece din funcția de președinte după două mandate de șef de stat.

Sursă foto: Deutsche Welle