Lista celebrilor condamnați care rămân fără decorații. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie, decretele privind retragerea decorațiilor acordate în trecut unor persoane care au fost condamnate pentru diverse infracțiuni, scrie Digi24.ro.

Lista celor care rămân fără decorații:

Adrian Năstase –  condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită şi la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii. A primit Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, în anul 2002.

Dorinel Mihai Mucea–fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a fost condamnat în 2015 la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privatizărilor strategice. A primit Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler de la fostul președinte Ion Iliescu în 2004.

Gheorghe Bucur – condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la cumpărare de influenţă într-un dosar privind fraudarea concursului pentru procurori-şefi. A primit Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004.

Miron Mitrea – condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Casa din Băneasa”, pentru luare de mită, în 2015. A fost decorat cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler în 2002.x

Gheorghe Mencinicopschi – condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul ICA. Ordinul  Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler primit în anul 2000.

Dan Voiculescu – condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării ICA. A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler în anul 2002.

Emilian Cutean – fost deputat PSD, condamnat definitiv în 2019 la 3 ani si 60 de zile de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Ordinul  Național „Serviciul Credincios” în grad  de  Cavaler acordat în 2004.

Adrian Severin – a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Ordinul  Național „Serviciul Credincios” în grad  de  Cavaler acordat în 2002.

Mircia Muntean – fostul primar al municipiului Deva, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de conducerea unui autoturism sub influența alcoolului. Mircia Muntean fusese condamnat definitiv în septembrie 2013 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ordinul  Național „Pentru Merit” în grad  de  Cavaler, decorație primită în 2011.

Irina Jianu – fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul ”Trofeul calităţii” şi la patru ani în cazul ”Zambaccian”. Ordinul  Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler primit în 2004

Ionel Manțog – fostul secretar de stat în ministerul Economiei şi Comerţului, Ionel Manţog, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul strămutaţilor de lux. Ordinul  Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, decorație primită în 2000.

Cristian Anghel – fostul primar din Baia Mare condamnat definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie, în legătură cu supraevaluarea unui imobil din localitate. Ordinul  Național „Pentru Merit” în grad  de  Cavaler, primit în anul 2004


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *