Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Katerina Sakellaropoulou, prima femeie aleasă…

Katerina Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcția de președinte al Greciei

Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri, 22 ianuarie, pe Katerina Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării. Ea a fost aleasă pentru un mandat de cinci ani, scrie CNN.

Până în prezent preşedinte al Consiliului de Stat, Sakellaropoulou (63 de ani), specialistă în drept al mediului, a reunit în primul tur de scrutin voturile a 261 dintre cei 300 de deputaţi.

Ea a fost aleasă pentru un mandat de cinci ani de deputaţii partidului aflat la guvernare Noua Democraţie (conservator), ai formaţiunii de stânga Syriza şi ai mişcării de centru-stânga Kinal.

Jurista originară din Salonic va depune jurământul în martie, atunci când expiră mandatul predecesorului său în funcţia de preşedinte al Greciei, Prokopis Pavlopoulos.

Premierul Kyriakos Mitsotakis, care a propus-o pe Ekaterini Sakellaropoulou, a numit-o candidată „a unităţii şi a progresului”.

„Țara noastră intră, cu mai mult optimism, într-un nou deceniu”, a adăugat el.

Grecia a rămas în urmă față de alte țări europene în ceea ce privește numărul femeilor care ocupă funcții de conducere în politică. Acesta se situează sub media europeană în ceea ce privește egalitatea de gen și s-a situat în partea de jos a indicelui egalității de gen pentru 2017, emis de Institutul European pentru Egalitate de Gen.

FOTO: Reuters