Jurnalistul turc pentru care Erdogan a cerut extrădarea solicită azil politic în România

Magistraţii din România au decis amânarea şedinţei în care se va lua în discuţie cererea de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya, acuzat în ţara sa de terorism. Decizia a fost luată pentru a-i da posibilitarea jurnalistului de a aduce probe în favoarea sa. Bărbatul le-a spus magistraţilor că se opune extrădării deoarece în Turcia se teme pentru viaţa lui. În plus, jurnalistul spune că este hotărât să ceară azil politic în România, transmite Digi24.

În sala de judecată, Kamil Demirkaya a explicat că, în anul 1992, a plecat din Turcia, ocupându-se de activităţi educaţionale în străinătate, printre care şase ani în Republica Moldova (1997 – 2003), unde a fost director la o unitate de învăţământ, după care a condus redacţia ziarului „Zaman” din Bulgaria (2003 – 2011), întorcându-se apoi în Turcia, unde s-a pensionat. În august 2016, a venit în România, fiind şeful ziarului „Zaman România”.

„Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia. (…) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiţia nu funcţionează corect în Turcia. Există tortură şi alte modalităţi mai puţin ortodoxe care se folosesc faţă de persoanele cercetate. (…) La momentul în care am plecat, în Turcia lumea era înspăimântată, era multă presiune. (…) Recent, din Republica Moldova au fost extrădaţi 6 profesori care au lucrat cu mine. Foarte mulţi ziarişti de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimişi la închisoare, precum şi rude de-ale mele”, a precizat Kamil Demirkaya, potrivit Agerpres.

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat în dimineața zilei de 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Erdogan.

„La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață (5 decembrie)”, precizează Zaman România.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Lider Moldovan

  Orice n-ar spune derbedeii de la Jurnal de Chișinău între PSD-ul lui Liviu Dragnea din România și PD-ul talpei iadului Plahotniuk de la noi deosebirea este ca între cer și pământ. Jurnalistul turc din România NU VA FI EXTRĂDAT TIRANULUI ERDOGAN. Dacă va fi invers, promit să mă tund chilug, cu atât mai mult că n-o să am te pierdut prea mult!

 2. Reporter

  Există o foarte mare diferență între a face parte dintr-un grup islamist și un
  grup fundamentalist islamic. Lista organizațiilor fundamentaliste cunoscute drept
  organizații extremiste sau chiar teroriste nu include și Mișcarea Gülen.
  Peste tot în UE și SUA există mii de asociații islamiste perfect legale,
  reprezentând persoane civile care practică islamul fără a atenta la libertățile
  și drepturile protejate de Constituțiile acestor state, iar atribuirea
  samovolnică a unor persoane la cercuri fundamentaliste trebuie să fie probată.

  Așa dar, Mișcarea Gülen nu face parte din organizațiile fundamentaliste islamice și membrii ei sunt persecutați numai pentru că se opun dictatorului turc Recep Tayyip Erdoğan. Talpa iadului Plahotniuk este un fel de dictator asemenea turcului Recep Tayyip Erdoğan, dar mai mic așa cum și R. Moldova este mai mică față de Turcia, dar tot atât de feroce.

 3. Reporter

  Există o foarte mare diferență între a face parte dintr-un grup islamist și un grup fundamentalist islamic. Lista organizațiilor fundamentaliste cunoscute drept
  organizații extremiste sau chiar teroriste nu include și Mișcarea Gülen. Peste tot în UE și SUA există mii de asociații islamiste perfect legale, reprezentând persoane civile care practică islamul fără a atenta la libertățile și drepturile protejate de Constituțiile acestor state, iar atribuirea samovolnică a unor persoane la cercuri fundamentaliste trebuie să fie probată.

  Așa dar, Mișcarea Gülen nu face parte din organizațiile fundamentaliste islamice și membrii ei sunt persecutați numai pentru că se opun dictatorului turc Recep Tayyip Erdoğan. Talpa iadului Plahotniuk este un fel de dictator asemenea turcului Recep Tayyip Erdoğan, dar mai mic așa cum și R. Moldova este mai mică față de Turcia, dar tot atât de feroce.

  *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *